Tricks Guide

TRIKSFORKLARING

Følgende parade av knep og manøvre, også kjent som triks, er noe av det mest sentrale i snowboardkulturen. Det å lære seg nye triks, finne på nye triks, finne fram gamle triks osv er et svært følelsesbelasta aspekt av vår kjære sport. Mye glede og begeistring er skapt rundt dette - kjører man snowboard, skjønner man det veldig klart. Her er en forklaring på den praktiske gjennomføringa av forskjellige måter å tøffe seg på (gjøre triks), mange av dem med mange år på baken, mange ganske nye. Velbekommene! 

BASIC

Ollie:
En metode til å komme i svev uten å ha et hopp til hjelp. Først løfter du framfoten, legger all tyngden på bakfoten, og så løfter du bak foten, mens du spretter opp fra tailen. Først gjort i skateboard av Alan Gelfand (Ollie var kallenavnet hans)

Nollie:
Se Ollie, men isteden for å sprette opp fra tailen, spretter du nå opp på nosen. Det er en omvendt Ollie.

Tail Press:
Du kjører kun på tailen av snowboardet, nose'n og resten av brettet er ikke i berøring med bakken.

Nose press:
Samme som på tail press, men her skal man lene seg på nesen av brettet og tailen skal ikke berøre bakken.

Nose og Tailsnurr:
Len deg i en nose/tailpress og vri så overkroppen slik at du begynner å snurre rundt. Kommer du deg helt rundt uten å være borti bakken med hele brettet?
 

GRABS

På bildet under ser man en oversikt over en god del grabber. For å øke vanskelighetsgraden på grabbene kan man mikse disse med spinn og flipping. Greier du å lære deg alle grabbene under?

HUSK å være sikker på at du har lang nok airtime før du begynner å utføre grabene. 


Indy:
Ta tak mellom bindingene på fremsiden av brettet med bakre hånd. 

Mute:
Ta tak mellom bindingene på fremsiden av brettet med fremre hånd. 

Nose:
Ta tak i brettet sin nese med frem hånden 

Tail:
Ta tak i brettet sin hale – tail med bakre hånd. 

Melon:
Bruk fremre hånd til å grabbe mellom beinene på helsiden av brettet.

Stalefish:
Med bakre hånd grabber du mellom benene på helkanten av brettet. Motsatt av melon. 

Roast Beef Air:
Den bakre hånden griper mellom beina og tar tak i hælkanten på brettet mellom bindingene. Bakre fot er utstrukket. 

Chicken Salad Air:
Bakhånden griper mellom beina og grab'er hæl kanten mellom bindingene. Framfoten er strukket ut. Håndleddet på bakhånden er rotert innover for å få den beste grab'en.

Canadian Bacon Air:
Bakre hånd griper bak bak-foten, og grab'er tåkanten mellom bindingene. Bakfoten strekkes ut. 

Taipan Air:
Den framre hånden griper bak front foten og grab'er tåkanten mellom bindingene. Det framre kneet er bøyd slik at kneet berører brettet mellom bindingene (så langt som det er mulig…), såkalt tuck knee style.

Seatbelt Air:
Framre hånd griper foran kroppen og grab'er tailen/bakenden på brettet mens forfoten er utstrukket.

Rocket Air:
Framre arm griper tåkanten like foran framfoten (mute), og bakfoten strekkes maximalt slik at brettet (les:tailen) i svevet nesten peker vertikalt ned mot bakken.

Crail Air:
Bakhånden griper tåkanten foran framfoten, mens bakfoten er utstrukket. 

Method Air:
En klassiker der den framre armen griper hælkant mellom bindingene. Begge knærne er i bøy, og brettet trekkes opp på høyde med hodet.

Noen grabber som du mener mangler på dette skjemaet? Send oss en mail med grabben og forklaring, så slenger vi den med på oversikten. 

SPIN
Når man snakker om spinning er det å snurre rundt sin egen akse. Dette kan utføres både frontside som betyr at man snurrer rundt sin fremre skulder. Backside som betyr at man snurrer seg rundt sin bakre skulder.

For å øke vanskelighetsgraden kan man legge på grabber og/eller kjøre Switch. 

180 <- En halv runde
360 <- Hel runde rundt
540 <- En og en halv runde
720 <- To ganger rundt
900 <- To og en halv runde rundt
1080 <- Tre runder rundt
1260 <- Tre og en halv runde rundt
1440 <- Fire runder rundt
1620 <- Fire og en halv runde rundt


RAILS
Rails triks kan utføres på en mengde med elementer, alt fra railer, bokser, benker og bord. Denne formen er hentet fra skateboard.

50-50
Er en slide der man kjører rett over elementet med nesen på brettet fremover.

Boardslide
Skli med elementet mellom bindingene, kan utføres både backside og frontside.

Lipslide
Samme som boardslide bare at man m

Noseslide
Veldig lik boardslide, men her skal man skli med elementet under fremfoten og ikke midt under brettet. Jo mer man kommer over fremfoten jo bedre. Kan gjøres frontside og backside

Tailslide
Samme som noseslide bare her med bakre fot. Kan gjøres frontside og backside

Nosepress
Utføres som en 50-50 bare at man lener seg på nosen av brettet slik at tailen er over luften.

Tailpress
Samme som nosepress bare her lener man seg på tailen til nosen er i luften.

180(360,540..) til 50-50
Man kan variere triksene med å spinne opp på railen. Ta en 180 frontside eller backside og land på railen i kjøreretningen.

270 Boardslide
Spinn 270 grader og land på railen med brettet
 

FLIP
Flipper kan gjøres doble/triple - da altså for eksempel ”dobbel backflip”

Frontflip
Eller forlengs salto for noen. Denne skal uføres fremover, altså over nesen på brettet. Her er det viktig at man har god nok fart og høyde, slik at man kommer helt rundt og lander trygt på brettet igjen.

Backflip
Samme som på frontflip bare her baklengs over tailen på brettet.

Corkscrew:
Et utrykk for å beskrive en superrask og kroppert rotasjon rundt alle andre akser enn Y-aksen i luften. Beskriver rotasjonen enten under frikjøring eller i en half pipe. 

Misty Flip
En flip med 540 graders rotasjon ut fra en straight jump/big jump. Dette er frikjørings versjonen av en McTwist. Derfor entrer du hoppet normalt og lander fakie. Se McTwist.

Rodeo Flip:
Et frikjørings trick der du gjør en flip med 540 graders frontside rotasjon. Fra et straight jump føles det som å gjøre en back flip, mens du lander fakie. Mens i half pipen er det mer som å rotere frontside 540 grader i en skjev Y-akse. 
 

HALF PIPE

Burger Flip:
Et half pipe trick der man gjør en switch 180 til Late McTwist. Du entrer backside veggen fakie, roterer 180 grader i luften, så lander man mens man gjør en Late McTwist. Trickset er oppfunnet av Todd Richards.

Caballerial (Cab):
Et half pipetrick som starter med at du entrer veggen fakie, spinner 360 grader, og lander vanlig. Trikset er oppkalt etter skate guruen, Steve Caballero. Se også Half-Cab og Gay Twist.

Alley-oop:
Alle airs i en halfpipe der man roterer 180 grader eller mer i oppover bakke retningen. Man roterer backside på frontside-veggen, eller en frontside rotasjon på backside veggen.

Air-to-Fakie
Hvilket som helst tricks der man entrer half pipe veggen normalt, det skjer ingen rotasjon og kjøreren lander fakie (baklengs) i buen.

Backside Air:
Alle airs som er utført på backside veggen i en half pipe.

Crippler Air:
En invertert air hvor kjøreren gjør en backflipp 180 på frontsideveggen . M.a.o., du kjører mot half pipe veggen normalt, kommer i svev, roterer 90 grader, flipper over i luften, roterer 90 grader til, og lander normalt med tuppen av brettet i fartsretningen.

Disaster:
Et halfpipe lip triks hvor man lander på copingen på tverrs av brettet. Stammer fra skateboarding, når skatere landet på copingen og lot truckene (akslene) henge seg opp. Uten trucker er det egentlig ikke noen ”disaster”, men vi kaller den det likevel.

Haakon Flip:
En flip i halfpipen der man entrer backside veggen fakie/med tailen først, og roterer i en backside rotasjon 720 grader under flip'en. Du lander ved å kjøre normalt ned buen. Se også Mc Twist som er et lignende tricks.Trickset er oppfunnet av Terje Haakonsen.

Half-Cab:
Kan ikke utføres i en half pipe. Dette er frikjøringsversjonen av Caballerial der man roterer 180 grader på en big jump fra fakie til normalt. Se også Caballerial og Gay Twist.

Indy Air:
En ekte Indy Air er utført backside, med den bakre hånden med en grab på tåkant mellom bindingene. Framfoten strekkes maximalt ut når den gjøres korrekt i en half pipe.
 

Andre variasjoner

Handplant (Backside):
En handplant med 180 graders rotasjon. Rotasjonen er backside, og begge hendene, eller bare den bakre hånden, er plantet på half pipe copingen. 

Handplant (Frontside):
En handplant med 180 graders rotasjon. Rotasjonen er nå frontside, og det er framre hånd som er plantet på copingen i half pipen.

Bonk:
Man berører/stusser et objekt som ikke er laget av snø med brettet. Ex. En tail bonk kan være å stusse et piknik bord med bakenden av brettet (tailen).

Jib:
Det å kjøre på noe som ikke er laget av snø, for eksempel trær, søppelkanner, benker, trappegelendre/rails osv…la fantasien flyte!