NyheterKjersti Buaas og Ståle Sandbech vant årets kvinnelige og mannlige kjører. Foto: Håvard Schei

Kjersti Buaas og Ståle Sandbech vant årets kvinnelige og mannlige kjører. Foto: Håvard Schei

And the winners are...

Skrevet av Thea Vangbæk, 21. Okt, 2012

Snowboardnorge har talt. Prisene er delt ut, og i skrivende øyeblikk begynner hæla å nærme seg taket! Les hvem som stakk av med prisene på Snowboardawards 2012 her...

Årets klubb: Normal SK

Årets klubb har gjennom en årrekke, igjennom brennende engasjement og hardt arbeid, bygget opp et miljø og et tilbud til snowboardere der de holder til, som få andre kan matche. Juryen forelsket seg i årets vinner, nettopp fordi de representerer så mange av kjerneverdiene i snowboard. De gjør det sjæl, de jobber utifra at ingen ting er umulig, og de samler unge og gamle for å tilrettelegge for at snowboarderne skal ha det best mulig. Klubben drar på, de bygger sin egen park og vedlikeholder den igjennom hele vinteren. De har et bredt treningstilbud, sender folk sjukt langt for å kjøre NM, har bygget sin egen skatepark, og skaffet over 100 000 kr til en egen turnhall. Arrangementene har rekorddeltagelse hvert år, og igjennom tålmodig arbeid har klubben tilegnet seg enorm kompetanse på alt fra kidstreninger til gjennomføring av Norgescup. Det er en grunn til at forbundets crew krangler om hvem som skal få stikke opp den ene gangen i året de har TTR-slopestyle, det er godt å være snowboarder langt oppi nord.

Årets vinner er NORMAL SK!

- Dette er sykt artig! Vi har jobba sykt, sykt, sykt hardt! Vi får forhåpentlig flere medlemmer av dette. Vi holder til på en liten plass, så det er ekstra viktig å få med flere medlemmer, sier Anne Malene, Robin, Simon og Albert, som representerer Normal SK.

Foto: Håvard Schei

Årets anlegg: Oslo Vinterpark Tryvann

Foto: Preben Stene Larsen

Årest anlegg har spilt en stor rolle for norske og internasjonale snowboardere denne sesongen - og er blitt til et nasjonalt anlegg for snowboard med de siste årenes utbygginger. Tross en dårlig vinter i Norge har de tilbudt en velfungerende snowboardpark, uansett om du stomper cab 12 double cork som Chas Guldemond, bruker sit-ski, eller bare liker økologiske bakevarer. De har bygd ut bakker for nybegynnere, barn og funksjonshemmede snowboardere, og de støtter prosjekter for ungdom med flerkulturell bakgrunn og rusavhengige på brett. De har bygget ut down-hill løyper og klatrepark med yrende liv gjennom hele sommeren. Alt dette samtidig som de har bygget verdens råeste superpipe! En meget stor innsats og store ressurser ble lagt ned for tidenes snowboardevent, og mange norske snowboardere vil få stor glede av at anlegget endelig tok superpipen tilbake til Norge. Årest anlegg er OSLO VINTERPARK!

- Dette er veldig gøy, vi har brukt masse penger og lagt mye sjel i arbeidet med Oslo Vinterpark, og da er det helt fantastisk å få denne anerkjennelsen. Vi er veldig stolte!

Foto: Håvard Schei

Årets gjennombrudd: Jørn Simen Aabøe

Foto: Olav Stubberud

Årets vinner er en kjører som inntil denne sesongen har vært ukjent for de fleste. Han har kul, særegen stil, og et stort triksreportoar på både rails og hopp. I år begynte han med å rippe det som var av nasjonale konkurranser. Så fortsatte han med å imponere Europa med sin kjøring i Nike Chosen og ved å vinne en 4 stjerners TTR konkurranse i Slovakia. På tampen av sesongen overbeviste han også resten av verden om sitt store talent da han landa verdens første fs triple rodeo 1440!

Vi snakker selvfølgelig om årets gjennombrudd, JØRN SIMEN AABØE!!

- Det er kjempemoro å vinne tittelen årets gjennombrudd, selv om jeg synes det er litt kleint. Mest kult da. Jeg takker Jonas Greve som har støtta meg, og selvfølgelig mamma, pappa, familien og vennene mine. Ja, dette var dritkult!!

Foto: Håvard Schei

Årets snowboardbilde: Frode Sandbech – Nicholas Müller

Magisk stemning i skogen, med kontrollert bruk av desaturerte toner og en gjennomtenkt, fin komposisjon. Bildet forteller en historie, samtidig som det representerer et teknisk godt snowboardbilde. Bildet er fanget i riktig øyeblikk, og av et svært fotogent triks. Alt tyder på at bildet er godt planlagt med en fin silhuett som lar mye være opp til publikums fantasi.

Hvis du ikke vet det allerede er årets snowboardbilde: FRODE SANDBECH - NICHOLAS MÜLLER

- Jeg er veldig glad. De to andre gangene jeg har vunnet har jeg ikke vært her, dette er første gang jeg faktisk er her for å ta imot prisen så det er veldig moro. Det som skal til for å ta et bra bilde er å være interessert, være så mye som mulig på fjellet og ta masse bilder, utvikle seg og jobbe hardt. Dette har jeg gjort så godt jeg kan, og er veldig glad for at folk setter pris på det.

Foto: Håvard Schei

Årets standout: Oslo Vinterpark, The Arctic Challenge, Snowboardforbundet og Henning Andersen

I år går prisen for "årets standout" til en gruppe som de fem årene har jobbet hardt og målbevisst for å utbedre forholdene for norske snowboardere, ja for alle verdens snowboardere, med store hårete mål. Siden den gang har de valfartet Oslo Rådhus’ to tårn for å utløse rekordmange midler til norsk snowboarding, de har kjempet i Stortinget og blitt venner med miljøvernminister Erik Solheim for å få utbygge idrettsanlegg i randsonen til Oslo-Marka, de har gjort betydelige investeringer og sikret Norges første og en av verdens sykeste superpiper, de har satt Norge på det globale snowboardkartet enda en gang for alle og brakt alle verdens beste snowboardere hit til Oslo… Ja de har arrangert første Snowboard-VM av og for snowboardere siden 1999 på lag med TTR Pro Snowboarding og World Snowboard Federation!!!

Ta vel i mot OSLO VINTERPARK, THE ARCTIC CHALLENGE OG SNOWBOARDFORBUNDET, OG VM-GENERAL HENNING ANDERSEN!!

Det er så gøy å bli satt pris på i forhold til hvor stort prosjektet har vært, en internasjonal konkurranse på norsk jord, det er stort. VM er så mye. Verdens beste kjørere og et internasjonalt samarbeid. Verdsettelse rundt dette er helt utrolig! Artic challenge med Terje Håkonsen i spissen må absolutt trekkes fram, de har virkelig vært med på å vinne dette, forteller Dagfrid Forberg, generalsekretær i Snowboardforbundet.

Årets snowboardedit: Kasper Häggstrøm – Hypermountain /// North-West

Klikk på bildet for å se årets snowboardedit.

Regissøren for årets snowboardedit har klart å lage en rød tråd fra a-å, med bevisst bruk av utsnitt, klipperytme, musikkbruk, lys og farger. Bildene er mange og allsidige, spennende og fortellende. Fascinasjonen rundt snowboard kommer godt frem, og det handler om mer enn bare de helt beste triksene. Regissøren klarer med teknisk profesjonalitet og kreativitet å trekke juryen inn i en verden skapt foran dem. Crewet bak editen har brukt to måneder på produksjonen, noe som kommer svært godt frem - dette er et håndverk av internasjonal standard. Teknisk profesjonalitet blandet med kreativitet, og regissørens evne til å jobbe med hva omgivelsene byr på, utgjorde at juryen står emstemmig på sin beslutning.

Vinneren av årets snowboardedit er KASPER HÄGGSTRØM: HYPERMOUNTAIN /// NORTH-WEST

- Dette var utrolig gøy, man blir ekstremt nervøs når man står der oppe. Jeg var helt sikker på at vi ikke hadde vunnet, så dette var egentlig veldig uventet! Olav Stubberud lager noen av de kuleste snowboardeditsene i verden, og lazerkitteh gjør greier jeg setter veldig pris på. Hele greia deres baserer seg på at de er venner og har det moro sammen, så jeg syns det er ekstremt kult at folk fortsatt syns at jeg gjør bra greier. Dette var bare kjempemorsomt og snillt av folk å utnevne min edit til den beste. Vi har satt ekstremt mye arbeid inn i editen og det er veldig hyggelig at folk setter pris på det vi gjør. For min del har snowboardfilm åpnet ekstremt mange dører for ebn videre karriere, så jeg håper at mange unge filminteresserte ser at dette er en legit måte å komme inn i filmbransjen på.

Foto: Håvard Schei

Årets filmpart: Andreas Ygre Wiig i #Forum

Klikk på bildet for å se teaseren til #Forum.

I år var det utrolig tett mellom de nominerte kjørerne til årets filmpart, og det var et krevende juryarbeid å komme frem til den verdige vinneren. Det skal sies at juryen måtte gå gjennom flere runder med diskusjoner og holde to ulike avstemninger før kun et hårstrå skilte de fantastiske partene fra hverandre. Vi er stolte av å si at årets filmparter er noe av det råeste vi har sett fra de norske kjørerne våre.

Vinneren har klart å imponere juryen med utallige doublecorks og flipper. Enorme hopp og varierte triks i puddersnø kombinert med stålkontroll og stil gjorde at juryen gliste fra start til slutt. Denne voksne karen leverer voksen kjøring og viser han fortsatt har flere år med progresjon og utvikling foran seg. Vi kan ikke annet enn å gratulere..  ANDREAS YGRE WIIG!

- Dette kom helt uventet, så jeg hadde ikke trodd dette i det hele tatt. Jeg satt bare og slappet av og var ikke helt forberedt på dette. Torstein sin part er sykt bra, det er jo så høyt nivå, og da er det veldig stort å vinne denne prisen. Jeg konkurrerer med andre som er i verdenstoppen, så jeg blir helt skjelven og veldig motivert over å få en sånn utmerkelse. Filmer får kanskje ikke så mye oppmerksomhet i media, så det er veldig kult at det blir lagt merke til her.

Foto: Håvard Schei

Årets kvinnelige kjører: Kjersti Buaas

Det har vært et "close race" for juryen i årets kjører dette året. En kandidat ble av juryen sett på som en som representerer en ny side av jentesnowboard. Med en rå onlinepart og ville railtriks. Det var virkelig vært debatt i juryen! Men valget falt tilslutt på en kjører som leverer imponerende resultater år etter år. Hun er en godt etablert kjører, og er med på å pushe sporten videre på kvinnesiden. Hun er kjent for sin lekne og stilfulle kjøring, og ikke minst sin positive innstilling. Hun har vært, og er fortsatt, et forbilde og inspirasjon for mange unge snowboardjenter. I år har hun blant annet fått 2. plass i US Open, 3. plass i X-Games og har blitt kåret til årets Standout på Ms. Superpark. Vi snakker selvfølgelig om.. KJERSTI BUAAS!

- Det er selvfølgelig veldig artig å få oppmerksomhet i det norske snowboardmiljøet. Det er så mange gode norske snowboardere og jeg har vært med ganske lenge så da er det veldig stas å få en pris for det jeg gjør og har gjort i år. Det er jo ikke lett å være gamlemor blant de kule kidsa! Det er jo spesielt for min del, når jeg har vært med så lenge, å bli satt pris på. Og så syns jeg det er kult at vi tar oss tid til å feire oss selv og sette pris på det vi legger ned så mange timer i året på., om det er på toppnivå, klubbnivå eller en hobby. Snowboard er jo en livsstil som går hånd i hånd med en lek-og-moro-filosofi som representerer gode verdier og inspirerer til å bli et menneste som har det gøy og som er glad. Jeg er veldig stor fan av den ideologien og håper vi kan holde det slik fremover. Jeg blir motivert av dette til å utvikle meg mer på snowboard og også som person for å være et godt forbilde. Det er jo motiverende å være et forbilde som kan gå frem med et godt eksempel. Det er også en motivasjon for å være med på å pushe rekruttering og landslag og denne ideologien. Det går veldig i tråd med det jeg tror på i livet og det er derfor jeg er med fremdeles.

Foto: Håvard Schei

Årets mannlige kjører: Ståle Sandbech

 

Årets mannlige kjører er kåret som nr 2 verdens beste snowboardere under 21 år! Han er en som aldri slutter å imponere, bøttelass med coverage, tonneivs med edits og jevn stigning resultatmessig og triksmessig. Han tok 3.plass i Beijing, 3.plass i NZ og endte opp som fjorårets TTR konge, en tittel som er den gjeveste av de gjeveste! I år tok han steget inn blant trippelflipperne og han har et usedvanlig stort talent, han viser kreativ og nyutviklende triks både på rails, hopp og i halfpipen. Ta vel imot fjorårets TTR konge STÅLE SANDBECH!

- Det er så mye jeg vil si. Det er helt utrolig å få tittelen årets kjører i Norge, i og med at vi har så mange talenter og store navn. Jeg ser opp til alle jeg var nominert sammen med. De inspirerer meg og jeg lærer så mye av dem. Vi er gode venner, kjører sammen hele året og reiser sammen, ja det er helt utrolig å ha vunnet denne prisen. Jeg er veldig stolt av å vinne. Norge har jo verdens beste snowboardkjørere, og det er helt utrolig at jeg stikker meg ut av den mengden. Det driver meg videre. Jeg syns snowboard er gøy og kommer til å fortsette med det, men sånne utmerkelser gjør at man får en ekstra liten takk for alt arbeidet man gjør. Selvfølgelig krever det mye arbeid, men til syvende og sist gjør vi det jo fordi vi syns det er gøy! Snowboard er livet mitt.

Foto: Håvard Schei

Årets ildsjel: Stian Linnes

Hvem skal feire snowboard på SnowboardAwards i 2020? Årets Ildsjelprisvinner har tatt ansvar for rekruttering til sporten i femten år. Gjennom å holde snowboardkurs, camper og uformelle konkurranser for kidsa, er han vår alles førsteskanse i kampen mot en barndom foran dataen og et liv lenket til staver. Hans passion går langt foran ønsket om penga i gryta, og med sort belte i pedagogikk og brettsport har han stoket 1000-vis av kids som har fått lov å lære å stå på brettet under hans vinger opp igjennom åra.

Selv om mange av dagens beste snowboardere, som Mikkel Bang, som brukte sommeren på Kiddycamp på Juvass, er det ikke de store talentene årets Ildsjelprisvinner er mest opptatt av. Han er mann for bredden, og han lærer bort snowboard til neste generasjon med begge bena og hodet trygt plantet i de ekte hardcore snowboardverdiene. Hans trenerfilosofi har satt et sterkt preg på snowboardutdanningen i Norge og han har vært og er fortsatt en mentor for mange trenere og kursholdere. Vi nevner KiddyCamp, Forum Youngblood, Snowboard4Kids, Skateboard4Kids, HappyFamily Surfcamp og de siste åra DC KiddyCamp på Vierli. Kidsa kaller han for SJEFEN og vi gir en soleklar oppfordring til alle foreldre: Send barna på snowboardkurs hos Snowboard 4 Kids.

Ildsjelprisen 2012 går til STIAN LINNES.

Tapi Roll snakker på Stians vegne:

Foto: Håvard Schei

- Jeg er så heldig at jeg jobber sammen med Stian daglig i og med at jeg jobber med snowboard4kids, skateboard4kids og kiddycamp. Når han da ikke er i landet så er jeg det nærmeste du kommer Stian. Stian er en veldig beskjeden person, han gjør ikke så mye ut av seg, så jeg tror nok at han veldig ydmykt hadde takket for utmerkelsen, satt utrolig stor pris på det selvfølgelig, og kommet seg vekk så fort som mulig. Men jeg vet ikke om noen andre som per dags dato fortjener denne prisen mer enn Stian. Han brenner virkelig for Snowboard og han gjør det uten økonomiske motiver. Han bare digger snowboard og ønsker å få rekruttert så mange som mulig til det vi driver med.

Årets ærespris: Daniel Franck

Få har betydd mer for snowboard i Norge, ja - i verden! Og; Hvem har skapt mer frustrasjon hos Snowboardforbundet?

Om litt over et år dropper første kjører inn i slopestyleløpa i Sotchi. I 1997, for 15 år siden, holdt X Games sin første slopestylekonkurranse og øverst på pallen sto æresprisvinneren. I fjor gjennomførte den internasjonale snowboardfamilien igjen sitt eget verdensmesterskap. Forrige gang det skjedde, i 2000, vant årets æresprisvinner halfpipekonkurransen. 

Årets Æresprisvinner har en unik stil på brettet, og har levert utallige, uvurderlige filmparts. Han har, for alle som stilte til start sammen med ham, et provoserende stort premieskap, og for mange som samarbeidet med ham, et provoserende, men også befriende morsomt vesen. 

Han stilte til start i OL for Grorud Hasjplanteklubb. Uttalte at "det er så kvalmende å kjøre FIS-renn at jeg må holde pusten under hele konkurransen" og at "Norgesmesterskapet er som et gammelt kneipbrød".

Æresprisvinneren har bidratt til å gjøre snowboard kjent hos folk flest. De siste årene har han tatt ut sitt utavendte entertainertalent som programleder på helt andre arenaer enn i snowboardbakken, men vi kjenner igjen en ekte, snowboarder når vi ser en, om det så er på et fort, langt ute i et hav.

For alle snowboardere som spente på seg brettet for første gang på 90-tallet var årets Æresprisvinneren en helt. Som snowboarder, var det å komme fra Norge, hjemlandet til to av de verdens absolutt største snowboardere, enormt stort. På en tid hvor snowboard var i støpeskjeen var opprørske helter akkuratt det snowboard trengte. Slik ble vi til det vi er i dag. 

Det er så fortjent - og derfor er det med så stor glede Snowboardforbundet ønsker å hedre "The Slippery Hot Dog", hele Norges Daniel Franck med Æresprisen.

- Jeg setter utrolig pris på å få æresprisen, det betyr at jeg har gjort en forskjell. Snowboardsporten har gitt meg alt jeg har i dag og jeg kommer alltid til å representere miljøet og sporten. Miljøet er mye av det samme, grunnverdiene er der fremdeles og jeg føler at kjørerne er veldig opptatt av å ivareta det de selv har bygd opp. Det syns jeg er utrolig positivt. Vi begynte jo dette korstoget på 90-tallet, og ser at de grunnverdiene har Snowboardforbundet ivaretatt. Det har også World Snowboard Federation gjort. Jeg haper også en dag at vi blir så sterke at det ikke lenger er noen tvil om hvem som sitter på makten. Det er snowboarderne sselv og INGEN andere. Når det er sagt så er utviklingen som den skal være. Det er helt enormt. Man tror gjerne når man er midt inni det at det ikke kan bli bedre. Og så blir det bare bedre, og bedre, og bedre. Kjørerne har fått de anleggene de fortjener og de har fasiliteter som gjør at de kan utvikle seg fra de er små barn og det er utrolig viktig. Jeg er definitivt stolt. Jeg følger jo med så bra jeg kan. Nå kommer det så sinnsykt mange nye talenter, de bare ruller på og det tar liksom ingen ende. Sporten er fantastisk. Det finnes ingen reservebenker. Så lenge du har en kul attitude og er positiv så er du alltid velkommen. Det samholdet er helt unikt, det ser vi her i kveld. Og det kan du egentlig se over hele verden, noe som gjør at flere og flere ungdommer blir dratt inn i sporten, også the misfits. Vi snakker ofte om breddeidrett her i Norge, det føler jeg egentlig ikke blir ivaretatt. Men det føler jeg at snowboard gjør. Den tar for seg breddeidretten og har utrolig mange bra ordninger.

Foto: Håvard Schei