NyheterEr du eller kompisen din nominert?

Er du eller kompisen din nominert?

Årets Gjennombrudd

Skrevet av Dina Treland, 06. Sep, 2016

Snowboardawards starter sterkt med den mest populære prisen

Høsten er kommet (selv om det ikke merkes i store deler av landet), og med høsten følger også Snowboardawards. Første kategori som skal stemmes på den som vanligvis høster mest oppmerksomhet og flest stemmer, nemlig Årets Gjennombrudd. Les intervju og se bilder av alle de seks nominerte under stemmeboksen! 

Det er en kompetent jury som til syvende og sist kårer vinneren, men de vil ta avstemmingsresultatene med i betraktningen når avgjørelsen skal tas. 

 

 

Markus Rustad

 

Juryens begrunnelse: Markus Rustad begynte forrige sesong å bli et kjent navn, spesielt gjennom Scuballoon-editene. Dette året har han tatt enda et steg opp og fram, både gjennom edits og konkurranser. I Tryvann har han oppnådd mye jubel fra heisen som den lokale crowdpleaseren både på hopp, rails, og ikke minst i superpipen. Han var også nest best i pipe under NM. Til tross for at han bare har kjørt snowboard i fire år, har han et triksreportoar de fleste bare kan drømme om, og med en bakgrunn som fotballkeeper kombinert med trampoline i hagen har han blitt både beintøff og kontrollert, noe som har resultert i at han alltid rekker å snike inn en flip der vi andre bare rekker gjøre en enåtti.

 

 


Alder: 20
Lokalbakke: Tryvann
Sponsorer: Ingen? Får sesongkort av Oslo Vinterpark og veldig hyggelige rabatter på Whitewater pga. Scuballoon editsa da :)

Hva var det kuleste som skjedde forrige vinter?
Det første jeg kommer på er Gol Boardgames, var det råeste eventet jeg var med på forrige sesong med tidenes railpark, masse laps og god stemning!

Noe spesielt øyeblikk du vil trekke fram?
Det var det kjempekult å få sølv i halfpipe NM, hadde gjort et run jeg trodde kanskje holdt til topp 5 også plutselig var jeg på pallen, det var gøy! Det var også sykt morsomt å kjøre X games kvallikken på Trysil, da lærte jeg meg fs dobbel 10 med nose, jeg husker jeg tenkte jeg likesågodt kunne prøve det også landet jeg første forsøk, det var en veldig god følelse jeg fortsatt husker godt:)

Kult! Lærte du noen andre nye triks forrige vinter som du vil skryte litt av?
Jeg gjorde jo også en dobbel backflip av en kul i Stubai som fikk litt oppmerksomhet, det tror jeg også var noe av det morsomste forrige sesong. Det hadde snødd en meter over natta, så landingen var bare fyllt med deilig pudder. Husker jeg tok stor fart og sendte noen lange ollies ut der, også var det en gang jeg skulle gjøre en wildcat ut hvor jeg overoterte noe sykt og bare landa rett på ryggen, men det var så mye pudder at det bare var som å lande i en seng, sykt digg var det faktisk. Og da tenkte jeg at det ikke var noe problem å komme rundt på en dobbel, også prøvde jeg det og det gikk jo så det var kult!

Fett! Hva har du gjort for å fortjene en nominasjon til denne prisen?
Er ikke helt sikker på hva jeg har gjort for å fortjene nominasjon, kanskje det at jeg fikk sølv i pipe og ble tatt med på "Best knuckle tricks of 2015" lista til Onboard, haha. Også har jeg jo lagd og vært med på alle Scuballoon editene i år også, så det har vel hatt noe å si det og:)Foto: Henrik Lande

 

Har du noen spennende planer for den kommende sesongen?
Hmmm, er litt dårlig til å planlegge, men tenkte å dra til Østerrike i høst igjen da og få kjørt litt, også har jeg sykt lyst til å prøve å få vært med på Laax Open om jeg kommer med der eller en annen litt større slopestyle i utlandet, har ikke alt for mange slopestyle-poeng dessverre så vi får se. Ellers er det jo å farte rundt i Norge og få kjørt Norgescuper, filma street og dra dit det er smude forhold!

Du og kompisene har jo filma litt street også i vinter, når får vi se klippene?
Ja vi filma litt street, ikke så mye store greier, men endel små og morsomme ting. Driver på å lager edit nå, men har endel å gjøre for tida i tillegg til at jeg er sykt treig til å lage edits, så vi får håpe at den kommer så fort som mulig i nærmeste fremtid!

Det gleder vi oss til! Uten å vite hvem andre som er nominert, hvem synes du har hatt det største gjennombruddet i år?
Håvard Roald er en som plutselig dukka opp i år som jeg syns er en av de som kjører kulest og mest unikt på rails for tida!

Han kjører bra ja!!      
Også har Fridtjof Tischendorf hatt et sjukt gjennombrudd i år med masse gode konkurranseresultater og en haug av NBDs som for eksempel method-flippen!

 

 

Fridtjof Tischendorf

 

Juryens begrunnelse: Fridtjof startet sesongen med å få hele internett til å gå av skaftet da han viste fram sitt nye triks ”FutureFlip”. Dette ble tett fulgt opp av en rekke andre underholdende klipp på instagram gjennom hele sesongen. Handplants, railkjøring, svære hopp, små kuler, Fridtjof har full kontroll på hele pakka! Han har vært i finalen i en rekke store konkurranser, og det er bare et spørsmål om tid før vi ser han på toppen av listene også her. På hjemmebane har han kommet seg til topps, med blant annet førsteplass i en norgescup, andreplass i NM i bigair og tredjeplass i NM i slopestyle. Han fikk sin X Games debut i Oslo, og det er neppe siste gang vi ser han i den konkurransen. Nevnte vi forresten at instagrammen hans er verd å følge med på??

 


Foto: Process Films

 

Alder: 19
Lokalbakke: Ringkollen
Sponsorer: Quiksilver og Ride


Hva var det kuleste som skjedde forrige vinter?
X-Games er nok noe jeg setter høyt på lista. Bare det å ha deltatt. Men jeg tror faktisk at den første turen til Saas Fee med gutta krutt var det kuleste. Bare den følelsen av å få snø under beina etter en lang periode med asfalt. Og det å kunne få ut alle tankene som har sittet i hodet og lagt de ut på snøen. 

Noe spesielt øyeblikk du vil trekke fram?
Etter å ha vært fullstendig avholds fra alt i 100 dager for å prøve å kvalifisere meg til X-Games uten at det gikk, så husker jeg godt det øyeblikket da jeg satt fyllesyk og jævlig på en lang reise hjem fra Sør-Korea. Jeg fikk melding av Sondre Hylland da jeg landet i Polen om at jeg hadde blitt satt på venteliste og at Mark McMorris måtte droppe ut på grunn av brukket lårbein, så jeg fikk kjøre allikevel. Da hadde jeg en relativt god følelse i kroppen tross alle giftstoffer som skulle ut.

Lærte du noen nye triks forrige vinter som du vil skryte litt av?
Vil tørre å påstå att jeg fant opp ett nytt triks med en påskerull til method grab. Ga den i hvert fall et eget navn. Så det å ha funnet opp ett eget triks på snowboard er noe jeg har ønsket å få til helt siden jeg startet å kjøre. Så det vil jeg skryte litt av ja. FutureFlip var navnet jeg kom opp med.

Hva har du gjort for å fortjene en nominasjon til denne prisen?
Ville si jeg har vært der jevnt og stødig gjennom hele sesongen. Har kommet meg til finalen i nesten alle konkurranser jeg har deltatt i, men kanskje de kreative triksene der jeg har jøgla rundt på kuler og sånt kan godt være noe av grunnen.

 


Foto: Process Films


Har du noen spennende planer for den kommende sesongen?
Ja, for øyeblikket ligger fokuset mitt på gå tilbake til det grunnleggende. Og det er å ha det mest mulig gøy. Rett og slett prøve å bli en liten unge som bare vil stå på brett hele tiden. For jo flere timer jeg får på snø jo bedre blir jeg. Og det er fort gjort å glemme når man blir eldre. Har i hvert fall vært det for meg. Så jeg planlegger den mest gøyale og gode sesongen hittil!

Uten å vite hvem andre som er nominert, hvem synes du har hatt det største gjennombruddet i år?
Vet ikke helt. Føler jeg kanskje vil være blant en av de litt eldre nominasjonene. Så ville kanskje satt penga mine på Sebastian Vik, for han er en liten råtass som digger å shredde.


Sebastian fortjener absolutt en stjerne i margen ja! 
Hvordan var det å få delta i X Games i Oslo?
Følte meg som en rokkestjærne i en hel uke. Tror ikke det er noen bedre måte å beskrive det på.

Hvor mange likes er det meste du har fått på instagram?
1205 tror jeg klarte å oppnå med FutureFlip videoen min.

 

 

Tina Steffensen


Juryens begrunnelse: Hvor skal man begynne med det nye stjerneskuddet fra Kongsberg? Alle førsteplassene hun har oppnådd er vel kanskje et naturlig sted. To seiere i World Rookie Fest, to NM-gull og førsteplass i samtlige norgescuper hun har deltatt i. Tina er yngre junior, men ledet seniorenes NM i big air etter kvalifiseringen etter å ha landet både fs 360 og backside 360 på den beryktede ”Nighten”. Hun endte på en imponerende tredjeplass etter finalen. Hadde hun fått delta i seniorenes NM i halfpipe er det nok svært sannsynlig at hadde tronet øverst på pallen her foran kjørere som er mer enn dobbelt så gamle som Tina. Hun er et kjempetalent i alt av brettsport, og skal nå også representere Norge under EM i wakeboard!
 


Foto: Ole John HostvedtAlder: 15
Lokalbakke: Kongsberg
Sponsorer: ingen


Hva var det kuleste som skjedde forrige vinter?  
For meg var det å dra til Breck i tre uker sammen med de andre jentene som var på talentlaget. Det var veldig bra park og følte jeg lærte mye. 

Noe spesielt øyeblikk du vil trekke fram?
X Games i Oslo var rått! Med masse folk, god stemning og flinke kjørere. Kult med medalje til Kjersti!

Lærte du noen nye triks forrige vinter som du vil skryte litt av? 
Jeg har ikke veldig mye å skryte av, men er fornøyd med å lande nye 3ere og 5ere. 


Hva har du gjort for å fortjene en nominasjon til denne prisen? 
Tror det er fordi jeg har hatt gode resultater og prestert bra i løpet av sesongen, både hjemme og utenlands. Foto: Ole John Hostvedt


Har du noen spennende planer for den kommende sesongen? 
Jeg drar to uker til Saas Fee sammen med Hovden i høst, for å starte sesongen. I tillegg skal jeg kjøre noen WRT-konkuranser for å forhåpentligvis kvalifisere meg til finale I Ischgl. 


Uten å vite hvem andre som er nominert, hvem synes du har hatt det største gjennombruddet i år? 
Veldig mange av jentene som har kjørt helt rått og utvikla seg godt. Spesielt Andrea Rue som også vant NM i SBX. I tillegg har Sebastian Vik kjørt veldig bra!

Hvordan synes du det har vært å få konkurrere litt internasjonalt i år, og også litt mot seniorene her hjemme?
Det har vært gøy å dra utenlands og se hvordan nivået på andre kjørere er, og spesielt kult når jeg også har kjørt bra. Å konkurrere mot seniorene i NM BigAir var skikkelig gøy. Det gjør at jeg får pusha meg selv mer. I tilegg til at jeg fikk kjøre på det største hoppet!

 

Kristian Moen

 

Juryens begrunnelse: Til tross for at Kristian faktisk tok sølv i Para-VM i 2015 har han fått ufortjent lite oppmerksomhet. Fram til i vinter. I mars ble det publisert en liten filmsnutt om Kristian som fikk internett til å koke. Over 60 ganger ble filmen delt, og dersom alle de 11 000 visningene er her til lands vil det faktisk si at ca 1 av 462 nordmenn faktisk nå vet hvem den målbevisste gutten fra Kolbotn er! Det kan trygt kalles et gjennombrudd. Med en strålende 3 plass sammenlagt i Continental Cup ser det også ut til Kristian er i rute til å nå målet sitt om Paralympics i 2018. 
Foto: Peter Gløersen

 

Alder: 17
Lokalbakke: Ingierkollen slalåmsenter og Tryvann Vinterpark
Sponsorer: Session - Shades of Norway

 

Hva var det kuleste som skjedde forrige vinter?
Det var gøy at vi hadde X Games i Oslo. 

Noe spesielt øyeblikk du vil trekke fram?
Alltid gøy å stå på pallen. 3. plass sammenlagt i Europacupen var nok det største for meg.

Ble du bedre på noe forrige vinter som du vil skryte litt av?
Jeg tror grunnteknikken ble bedre i år, iallefall håper jeg det.

Hva har du gjort for å fortjene en nominasjon til denne prisen?
Nominasjonen var uventet, og jeg ble stolt og glad. Å bli nominert i en kategori som ikke er forbeholdt funksjonshemmede er stort for meg. 

 Foto: Peter Gløersen


Har du noen spennende planer for den kommende sesongen?
For første gang skal jeg være med på hele World Cup-en. Jeg gleder meg spesielt til konkurransen i PeungChang i Korea og VM i Canada. 

Uten å vite hvem andre som er nominert, hvem synes du har hatt det største gjennombruddet i år?
Vi har mange gode kandidater. Største gjennombruddet synes jeg Marcus Kleveland hadde.  Han har vel også vært nominert i mange år før han fikk prisen i fjor, kan man få gjennombruddsprisen to ganger?

 

Se også denne filmsnutten for å bli bedre kjent med Kristian! 

 

 

 

 

Isak Ulstein

 

Juryens begrunnelse: ”Alle” har visst hvem Isak har vært i en årrekke nå, mest kjent som en uvanlig flink kid. Nå er han kanskje ikke like kid lengre, men desto flinkere på snowboard. Han har en haug med konkurranseresultater fra året som gikk, blant annet 1 plass i World Rookie Finals i Ischgl, 1 plass i World Rookie Tour i Oslo, og hele tre pallplasseringer under NM i Trysil, derav den ene i seniorklassen. Han representerte også fedrelandet under ungdoms-OL, og hadde hovedrollen i dokumentaren ”Drømmen om OL”.

 


Foto: Process Films

 

Alder: 18 år
Lokalbakke: Oslo Vinterpark
Sponsorer: Oslo Vinterpark, Burton, Anon

 

Hva var det kuleste som skjedde forrige vinter?
Det er vanskelig å plukke en ting som var den kuleste, fordi det skjedde så mye moro! Men jeg husker spesielt turen til Corvatsch. Det hadde kommet 1 meter med snø da vi kom dit og dagen etter var det sol, pow, og noen av de beste hoppene jeg har kjørt. I tillegg var det en slushy pipe som var helt rå å kjøre.

Noe spesielt øyeblikk du vil trekke fram?
Ischgl har vært like gøy hvert år siden vi er så sjukt mange nordmenn! Så å klare å komme litt tilbake etter ankelskaden jeg hadde, og lande et run som gjorde at jeg vant betydde veldig mye for meg. Det føltes kanskje litt ekstra godt når så mange av gutta var der og støttet deg!

Lærte du noen nye triks forrige vinter som du vil skryte litt av?
Hmm, jeg landet flere nye railtriks, og fikk gjort flere triks med forskjellige grabs som var moro! Jeg synes også det var gøy å gjøre litt forskjellige butter-triks og lignende ut av kuler.

Hva har du gjort for å fortjene en nominasjon til denne prisen?
Vanskelig å si, men jeg føler at jeg har gjort det jevnt bra i konkurransene jeg har fått kjørt.. Jeg føler også at selv om jeg var skadet en ganske lang periode, så kom jeg fort tilbake igjen.

 


Foto: Process Films

 

Har du noen spennende planer for den kommende sesongen?
Akkurat nå er jeg i Australia, og jeg koser meg skikkelig! Er noe helt annet å komme helt ned hit for å stå på snowboard i Perisher og Thredbo, og i tillegg få surfe i Sydney et par dager. Ellers så skal jeg til Kina i januar for å kjøre Nanshan Open, noe jeg gleder meg veldig til!

Uten å vite hvem andre som er nominert, hvem synes du har hatt det største gjennombruddet i år?
Jeg synes det er så mange som kjører veldig bra om dagen, så er umulig å plukke ut kun en person.

 

Fortell litt om hvordan det har vært å få et innblikk i OL-sirkuset, med ungdoms-OL, dokumentaren ”Drømmen om OL" og turen til Rio?
Ungdoms-OL var i februar, altså en måned etter jeg skadet meg. Så det var et mål for meg å bli bra til det, noe jeg akkurat klarte. Det var mye større enn jeg først tenkte meg! Det kom folk fra de fleste land i verden, så det var kult å få et innblikk i hvor mye et sånt arrangement betydde for for eksempel den ene gutten som kom helt fra Jamaica.
Rio de Janeiro turen var en tur jeg ikke kommer til å glemme med det første. Var kult å komme til et helt nytt kontinent og land… Jeg opplevde så mye nytt på den turen, alt fra hvordan folk lever i favelaene, til helikoptertur over byen, og surfing på Copacabana. Jeg reiste med et crew på 3 personer, og vi filmet til en dokumentarfilm som handler hovedsakelig om OL i Rio de Janeiro, men også med innblikk i Ungdoms-OL. Dermed var disse også med til Lillehammer.

 

 

Markus Olimstad

 

Juryens begrunnelse: Sørlandsgutten har nå hatt sin første sesong med landslaget, og har allerede opparbeidet seg et rykte om alltid å være den som drar på mest i bakken, uansett vær og føre, og om det er snakk om hopp eller rails. Han vant en europacup i slopestyle i vinter, og ble kun slått av Kleveland under NM i Trysil. Som beste nordmann under Laax Open gjorde han seg også fortjent til sin første X Games invitasjon, og fikk droppe inn på stillashoppet på Tøyen foran et jublende publikum.

 


Foto: Process Films

 

Alder: 22
Lokalbakke: Hovden
Sponsorer: Capita, Union, BE headwear og Dakine.

 

Hva var det kuleste som skjedde forrige vinter?
RK1 shoot på Hovden, det er noe av det gøyeste jeg har vært med på.

Lærte du noen nye triks forrige vinter som du vil skryte litt av?
Jeg har endelig lært meg handplant.

Har du noen spennende planer for den kommende sesongen?
Fortsette med det jeg har gjort, kjøre konkurranser, og filme litt når jeg får tid til det.

 


Foto: Process Films

 

Uten å vite hvem andre som er nominert, hvem synes du har hatt det største gjennombruddet i år?
Isak Ulstein eller Fridtjof Tischendorf.

Hvordan har det vært å reise med landslaget i vinter?
Det har vært helt rått å reise med reise med landslaget, det har gitt meg muligheten til å kjøre mer snowboard enn jeg har gjort noen sinne, pluss at jeg får henge med kule folk i tillegg til det.

 

Et siste spørsmål er stilt av Fridtjof Tichendorf:

"Det sies at damer er som snowboard. Det handler om å leke seg litt. Hvis man tar det litt videre. Med mental trening innenfor sport så har du hørt om de tre F-ene, faith, fire og focus. Når du sjekker opp damer. Hvor mange prosent legger du på hver av de ulike F-ene?"
Jeg legger 50 prosent på fire, 50 prosent på faith og null prosent på focus. Det pleier aldri å funke..LES OGSÅ: SNOWBOARDAWARDS 2016