NyheterÅrets Kvinnelige Kjører

Årets Kvinnelige Kjører

Skrevet av Dina Treland, 17. Sep, 2018

Hvem er årets kvinnelige kjører? 

Nivået på kvinnelig snowboardkjøring har skutt i været de siste årene, og da spesielt forrige vinter. Også de norske damene utmerker seg på flere måter, enten det gjelder parkkjøring, frikjøring eller rett og slett å kjøre fort med god teknikk. Les intervju med de nominerte under stemmeboksen og stem på din favoritt! 

Til syvende og sist er det en kompetent jury som kårer vinneren, men stemmeresultatene vil bli tatt i betraktning når avgjørelsen skal taes. 

 

 

Husk også å stemme på de andre prisene!

-Årets Event

-Årets Klubb

-Årets Event

-Årets Triks

-Årets Bilde

-Årets Park 

-Årets Gjennombrudd

 

Helene Olafsen


Juryens begrunnelse: Helene har lagt opp. Men det hjelper ikke å formelt legge opp når man er så god på snowboard som denne dama er! Hun vinner alt hun deltar på av Banked Slaloms, og det blir til og med et mål for guttene å forsøke å slå Helenes tid i løypa. På pipe-NM ble hun kun slått av en annen kjører (som også har lagt opp). Når hun har litt ledig tid fra scenen finner vi henne i Tryvann, og instagrammen hennes beviser at hun fremdeles er like god som hun engang var.


Foto: Daniel Tengs

Alder: 28

Lokalbakke: Ingierkollen / Tryvann

Sponsorer: North Face, Smoothie Exchange, Burton, Renault

  

Først og fremst, hvordan får du tid til alt? Er det rett fra Tryvann til tv-skjermen? 
Forrige sesong var den første jeg har kjørt merkbart mindre, noe jeg er litt lei meg for. Det var litt derfor jeg så etter noe mer forutsigbart jobbmessig. Det blir liksom en time her og en time der, men det hjelper det også.

 

Hva var det beste som skjedde forrige vinter?
Det var turen til Lofoten, det var helt magisk.

 

På hvilke måter har snowboard endret seg for deg fra den tiden du var aktiv konkurransekjører?
Nå er det bare ren overskuddsgreie. Snowboard gir meg masse energi. På slutten da jeg var aktiv var det jo mye skader, mens nå er det bare kos og gøy. Eneste som gjør at det ikke er like gøy er det at jeg blir mye dårligere når jeg ikke kjører så mye som før.

 

Det ser ikke vi andre iallefall! Jeg så noen instagramklipp i vinter som var kjempebra!
Å, takk! Det var den ene dagen der jeg følte det kom tilbake. Etter det var det mye vondt i knærne. Målet er å få laget et par edits med Sondre i år også.

 

Banked Slaloms blir jo stadig mer populært, hva er det med denne konkurranseformen som trekker så mye folk?
Det er nok at det er så lavterskel, og det står jo i reglementet at det skal være god stemning. Det er opplest og vedtatt. Og så er det sosialt og samlende for miljøet. Det er litt historie også, det er jo den mest legendariske konkurranseformen. Banked Slalom handler om initiativ, der folk står og spar selv, det er på en måte snowboardernes dugnad.

 

Vi MÅ jo ha et TV-spørsmål også. Når jeg snakker med deg nå er det rett etter premiere på Senkveld med Helene og Stian. Hva gjorde deg mest nervøs, dette eller å stå klar på startstreken under OL?
Det er ganske likt. Akkurat OL er kanskje hakket verre, men det var mye nerver nå også! Det er noe av det vanskeligste jeg har gjort. Men da det nærmet seg var det jo for sent å trekke seg, så da måtte vi bare stå i det. Med et program som dette er folk litt ute etter å dømme og å ta oss, mange ser etter feil og utrygghet. Det gjør det til en vond måte å gå inn i det som er lite lekbetont, men vi har prøvd å beholde leken. Jeg er veldig stolt at vi klarte å være oss selv og gå for det vi hadde tro på.

 

Det ble kjempebra synes jeg iallefall! Jeg satt og lo hele tiden.
Så bra! Jeg er kjempefornøyd, det var en safe start. Nå er premiere og anmeldelser ferdig, så nå kan vi sakte men sikkert gjøre mer sprell fremover .Foto: Daniel Tengs

Ingrid Lonar


Juryens begrunnelse: Ingrid debuterte i år i den norske freeride touren og endte opp med å ta sammenlagtseieren etter å ha vunnet to av tre konkurranser hun deltok i, og kom på andreplass i den tredje. Hun viser en imponerende brettkontroll, noe som muligens kommer av at hun er helt rå på skate også. Ingrid er en allsidig kjører som mestrer både fluffy pudder og steinhardt metall. Og alt dette gjør den inspirerende dama ved siden av sin karriere som vellykket gründer.
Alder: 31

Lokalbakke: Gråkallen

Sponsorer: B Aurora på skate

 

Du er vel vant med å få gründerpriser, men dette er første gang du er nominert til Snowboardawards. Hva tenker du om å være nominert?
Det er kult, hadde ikke trodd at det skulle skje med meg. Det er sykt fett at det kan skje etter at man har fylt 30!

 

Hva var det beste som skjedde denne vinteren? Det må jo ha vært en drømmevinter for deg, med så mye snø!
Kan jeg svare hele vinteren? Frikjøringskonkurransene var jo gøy, men jeg tror jeg må si Gråkallen Boardgames. Og Røldal Freeride Challenge. Også påska i nord!

 

Du har jo kjørt mye norgescup i slopestyle tidligere, men kjører nå mest frikjøringskonkurranser. Hvorfor er det ikke mer av de samme kjørerne som deltar i disse to konkurranseformene?
Jeg vet ikke, men man kjører vel på en litt annen måte. Man begynner vel ofte med slopestyle, så blir frikjøring mer tilgjengelig når man blir eldre og har mer penger til utstyr. For meg så visste jeg ikke noe om frikjøringskonkurranser før. Etter å ha gått mye toppturer de siste årene og lært skillsa for å kunne bevege seg trygt i fjellet tenkte jeg at det hadde vært kult å sjekke ut frikjøringskonkurranser etter å ha kjørt andre konkurranser tidligere. Skulle gjerne fått med flere av de samme som kjører andre konkurranser, og fått folk til å trikse litt i fjellet!

 

Hvordan funker frikjøringskonkurransene egentlig?
Man har en fjellside som skal kjøres ned. Det handler om å ha fart og flyt, og få det til å se ut som du vet hvor du skal. Det nytter ikke å stoppe og tenke. En dommer sa til meg at man skal tenke på hvordan det ser ut, og prøve å kjøre så det ser kult ut på film. Man ser på fjellsiden fra bunnen, og så må du finne en linje som passer deg og ditt nivå. Du kan enten gå opp linja og se hvordan den er, eller så bare dropper du inn og håper at du kjenner igjen. Altså skal man kjøre ned en hel side i et strekk, huske hvor du skal og få det til å se kult ut.

 

Vi må jo også innom ditt liv utenom snowboard. Du er jo vellykket grúnder, fortell litt kort om hva du jobber med?
Vi lager en rullator for trapper, som heter AssiStep. Det starta under studiene på NTNU, og siden vi fikk så gode tilbakemeldinger, starta vi opp etter skolen. Jeg er teknisk ansvarlig. Det er for å hjelpe besteforeldre og de som er dårlige til beins å kunne fortsette å bo hjemme og holde seg i aktivitet.Foto: Leif André Enevoldsen
Hanne Eilertsen


Juryens begrunnelse: Når Hanne dukker opp på norgescup vet  alle hva utfallet vil bli. Hanne vinner. Denne vinteren vant hun tre norgescuper i slopestyle og en i snowboardcross. Hun fikk også tre solide andreplasser under NM. Men det er først når man ser på Hannes instagram at man virkelig skjønner hvor god denne dama er. Store hopp, mange bra railtriks i line og kul stil; Hanne har alt sammen!

 


Foto: Sindre Tveiten

 

Alder: 19

Lokalbakke: Kirkerudbakken

Sponsorer: Dragon, Smoothie Exchange

  

Hva var det beste som skjedde forrige vinter? 
Det beste i år var nok NM. Det var bra vær, og gøy å se alle igjen. Det er endel av jentene som har sluttet, men der var alle samlet igjen. Også likte jeg coursen.

 

Du ble vel ferdig med videregående i vår, hva driver du med nå?
Det er det jeg prøver å finne ut av nå.. Jeg skal åpenbart ikke begynne å studere, men jeg må få meg jobb, også skal jeg ta opp noen fag. Også skal jeg jo kjøre snowboard!


Hva er planene for vinteren?
Jeg reiser til Saas Fee neste uke. Jeg blir der to uker, og så har jeg ikke lagt flere planer. Jeg tar det som det kommer

 

Jentenivået har jo tatt helt av de siste årene, hvor lenge tror du det er til jentene begynner å prøve seg på triplecorks?
Egentlig ikke så lenge, med tanke på Kokomo og progresjonen hennes. Det er dritkult. Med alle de nye airbagene og treningsmulighetene nå så tror jeg faktisk ikke det er så lenge til. Spesielt med de japanske jentene. Det er så imponerende å se hvordan de bare klikker liksom. Spennende å se hva som skjer fremover med tanke på hvor fort det har gått de siste årene. Det er jo Ikke noe i veien for at progresjonen bare fortsetter!

 

Er det motiverende eller demotiverende å se på?
Helt klart motiverende, men nesten litt urealistisk. Jeg blir så glad på deres vegne. Spesielt de japanske jentene, de er så søte og snille. Jeg møtte de på Rookie Tour, da var de enda mindre. Så det er kult å se at det gjør det så bra. Det var helt sjukt da Kokomo vant X Games.

 

Får du lyst til å prøve det samme når du ser de kjøre?
Hehe, vet ikke om jeg vil prøve akkurat det samme, men det får meg jo til å ville lære nye triks. Men backside 12 er vel ikke helt det neste på lista mi...Foto: Emil Leenderts


Silje Norendal


Juryens begrunnelse: At Silje er rå på snowboard er det ingen tvil om. Nivået på jentesnowboarding har de siste årene skutt av gårde, og Silje er en av de som er med å pushe dette med blant annet ha lært seg bs 900 og cab 1080. Hun har hatt jevnt over gode resultater gjennom vinteren, med 2. og 3. plass i world cup i Seiser Alm og Copper, 4. og 6, plass i OL og 4. plass i X Games i Aspen. Et resultat like utenfor pallen kan bli sett på som en fiasko i tabloidene, men med det nivået som er  nå så er dette virkelig store prestasjoner!


Foto: Glenn C. Pettersen


Alder: 25

Lokalbakke: Kongsberg

Sponsorer: Under Armour, Rockstar, Oakley, Nitro


Først helt kjapt, hva var det beste som skjedde forrige vinter?
Forrige vinter inneholdt endel nedtur konkurranse messing for min del, så høydepunktene mine var samlingene med landslaget før OL og Nine Nights.


Nå som vi er inne på bra ting, gratulerer med forlovelse!! Hvordan er det å være kommende fru Bonsaksen?
Tusen takk! Det er veldig stas å være forlovet, og jeg gleder meg til mange fine år sammen med min bestevenn.


Hva er det som skjer med nivået på damene nå? De (og du!!) har jo blitt helt ville!
Det har skjedd mye det siste året og det er jo bare sinnsykt gøy. Utrolig gøy å være en del av utviklingen som skjer, og se hvor mye jentene pusher seg selv for å oppnå et nytt høyt nivå.


Det store spørsmålet alle lurer på, får vi se deg i et nytt OL?
Haha, det får vi se. Nå tar jeg et år av gangen, men jeg elsker fortsatt det jeg driver med og planlegger ikke å gi meg med det første.


Du skal jo være med i 71 grader nord - Norges tøffeste kjendis nå, hvordan har det vært?
71 Grader Nord har vært et tøft eventyr. Jeg har vært på helt fantastiske turer med en enda mer fantastisk gjeng og 71 har virkelig gitt meg minner for livet.


Helt til sist, hvordan er Ola-Conny (som også er med i norges tøffeste kjendis) som person?
Ola-Conny er tvers igjennom en god mann. Han er utrolig morsom, snill og omtenksom. Har hatt noen uforglemmelige øyeblikk med han på tur.Foto: Glenn C. Pettersen