NyheterPå tide å stemme på de tøffeste triksene

På tide å stemme på de tøffeste triksene

Årets triks

Skrevet av Dina Treland, 26. Sep, 2016

Hvilket triks tar du a? 

Snowboard ville ikke vært det samme uten triksene, og det er på tide å trekke fram de som har gjort de største, mest tekniske, og ikke minst morsomste triksene gjennom vinteren som var. 

Under stemmeboksen kan du se alle triksene og lese både jurybegrunnelser og kjørernes egne kommentarer om triksene. 

Det er en kompetent jury som til syvende og sist kårer vinneren, men de vil ta avstemmingsresultatene med i betraktningen når avgjørelsen skal tas. 

 

Og husk å stemme på de andre kategoriene også! 

-Årets Event

-Årets Bilde

-Årets Edit

-Årets Park

-Årets Gjennombrudd

 

                   

      

Fridtjof Tischendorf – Future Flip

 

Juryens begrunnelse: Da Fridtjof la ut klippet med sin ”Future Flip” i fjor høst tok det internett med storm, og alle som har sett trikset skjønner hvorfor. Ikke bare er det et sinnsykt kult triks, men det er også et NBD (never been done), som han derfor fikk æren av å døpe. To triks er her satt sammen til en kombinasjon som de aller færreste, om noen som helst, har tenkt på før Fridtjof. En soleklar nominert til Årets Triks!

 

 

Fridtjof selv har dette å si om trikset sitt:

-Det skjedde i Stubai, så det var noen ganske bra hopp å lære seg triks på. Var faktisk ett triks jeg startet å prøve på Fonna nesten ett halvt år før, men klarte ikke helt å få det til da. Så hadde jeg lært meg at man kunne så og si stoppe rotasjonen med en methodgrab. Tok et par forsøk å få det til. Så var det først når jeg skjønte at man måtte først ta flippen og så ta grabben etterpå at jeg skjønte hvordan man gjorde det. Tror det som inspirerte meg er at jeg følte at i og med at alle snurrer mer og mer så ville de fremtidige snowboard triksene bli til å få det til å se ut som at man skulle gjøre noe mer enn man faktisk gjorde. F.eks. få det til å se ut som man gjør en halv rotasjon mere enn man egentlig gjør. Som ble grunnen til at jeg kalte det for ”Future Flip”. Fordi jeg tenker at det kommer til å bli flere lignende triks i framtiden.

 

 

Torgeir Bergrem – Backside 720 method

 

Juryens begrunnelse: Nok en methodkombinasjon er nominert, og det er nok ingen tilfeldighet. Method har lenge vært kjent som den ultimate grabben, og stadig flere er nå i gang med å eksperimentere med å kombinere denne med andre triks. Man har sett ulike spins avsluttet med en method, men aldri før har vi sett det på en backside 720, som Torgeir gjør her. For å få et triks som dette til å fungere kreves det også en god porsjon stil, og stil er ingen mangelvare hos trønderen!

 


Torgeir forteller:

Det var en hoppsession i Frankrike med Nitro gjengen. Jeg har gjort backside 360 Method en god del i år, og synes det er sinnsykt gøy. Så jeg tenkte at det kunne vært kult å prøve backside 720 Method. Det var verre å holde den igjen enn jeg trodde, så jeg fikk litt juling et par ganger. Men jeg fikk landa den, så det var gøy det!

  

 

Len Jørgensen – Nollie backflip 

Juryens begrunnelse: Nollie backflip er det trikset alle har snakket om og ledd av, siden det har vært stor enighet om at dette ikke bare er teknisk vanskelig, men faktisk umulig. I sommer beviste Len oss alle feil. Selv gamle snowboardstjerner gav anerkjennelse da dette trikset plutselig poppa opp på instagram i sommer. Det er godt å se at Len er tilbake for fullt etter skade, og vi er spent på å se hva det neste han finner på er!

 

 

Len sier følgende om nollie backflipen:

-Nollie backflip er jo det trikset inni huet som ikke gir noe mening og er helt på trynet. (God grunn til at man alltid har hatt lyst til å klare det). Jeg har prøvd en gang tidligere i Tryvann for 1-2 år sia uten videre suksess. Heldigvis ingen fatale følger men ingen kattemjuk landing for å si det mildt.

De siste åra har det vært ganske viktig for meg å gjøre en ordentlig Ollie eller Nollie hvis det er en del av trikset. F.eks. Det stor forskjell på å gjøre en Nollie backtail eller Ollie backtail. Og skal man først gjøre en Nollie, teller faen ikke den driten hvor man hopper med samla bein! "Jämnfota", som min gode venn Dr. Zeachberg (Viktor Wiberg) ville sagt. Og backflip er jo det viktigste trikset å kunne så den har jeg pracka i ganske mange år (ps. Man må kunne backflip for å bli sponsa).

Vi kjørte noen heftige hotlaps på Fonna (årets park). Øivind skada seg litt, så da tenkte jeg at skulle jeg gjøre et triks til ære for han. Og neste feature som kom var de legendariske backflip hoppene. Så da hadde det passet jævlig bra, men pingle som jeg er, feiga jeg loddrett ut med en slapp Nollie og ingen backflip. På vei ned til første hoppet i trippel linja fikk jeg overbevist meg selv om at jeg ikke skulle være en forbanna svekling. Landa ikke på beina 1ste forsøk, men som i alle eventyr, er alle gode ting 3!

 

 

Håvard Roald – Gap til backside tailslide pretzel

Juryens begrunnelse: Det siste året har det vært trendy både å gappe til flat på rails, og å ta pretzel av slides der det er høyst unaturlig å rotere den veien av. Håvard blander her to meget trendy triks til et fyrverkeri av en manøver! De som har fulgt han det siste året har fått med seg hans guts, kreativitet og evne til å vri kroppen og brettet i retninger man ikke trodde var mulig. Jammen ikke rart at Håvard i sommer fikk skrive sin aller første autograf på Folgefonna!

 

 

Her er Håvards historie om trikset:

-Det hele hendte på Folgefonna den 25 juni. Setupen fra Bad Plans railjam var rett ovenfor heiskøen, så man fikk se alle de flotte menneskene som nøt solen og koste seg i snøen på Folgefonna den dagen. Jeg var med Didric (Aardahl Lothe) og Krisj (Kristoffer Leraand) etter railjamen, som var supersmud fordi Bad Plans og Mushroomcrew ordnet det. Det var som sagt nydelig vær og finfin stemning så Didric var snill nok til å låne meg capsen hans. Jeg var god og varm etter å ha kjørt railjam en eller to timer, tror jeg fikk prøvd trikset et par ganger under konkurransen men klarte det ikke. Hadde noen flere forsøk når jeg kjørte med Dida og Krisj, og så plutselig kom den. Etter alle førsøkene mistet jeg redselen og sluttet å tenke på om det var vanskelig, tenkte mer på utøvelsen og hvordan kroppen skulle gå og slik og slik. Kameracreds til mr. Squids, også kjent som Sigurd Lindquist. Jeg fikk litt inspirasjon av Eiriks (Nesse) cab hw 2 pretzel, det er et ønsketriks og nå er jeg ett steg nærmere!

 
 

Marcus Kleveland – Backside quadcork 1800

 

Juryens begrunnelse: Da Marcus var 13 ble han verdens yngste til å ha gjort en triplecork, og i fjor  16-åring oppdaterte han CV´en ved også å bli den yngste til å ta quadcork. Faktisk så var han også tredjemann i hele verden og første og eneste nordmann så langt til å gjøre det. Da vi spurte han før snowboardawards i fjor om når vi skulle få se en quadcork av han fikk vil til svar at det ikke hastet, men allerede to år etterpå var trikset et faktum. Og når Marcus gjør et triks er det ikke noe bullshit med bootgrabs og halvveis utførelse, neida, han kjører like gjerne på med en dobbelgrab!

 

 

Marcus kan fortelle dette om quadcorken:

-Hadde jo tenkt å prøve quad en stund, men hoppene hadde ikke vært store nok. Etter noen dager i Stubai sist høst så var forholdene så bra at jeg bare prøvde en gang. Prøvde 6-7 ganger, men gikk ikke helt veien den dagen. Vi dro tidlig opp dagen etter for å se om forholdene var like gode, det var de. Tok en straight air, en triple og gjorden quadén. Den var ikke perfekt, men landet å kjørte videre. Var selvfølgelig litt redd, men man skal ha litt puls! Hvorfor prøve på en quad? Tja, er vel bare moro å gjøre noe nytt?


 

Aleksander Østreng – Handdrag bs dobbelcork 900

 

Juryens begrunnelse: Aleks vant prisen for årets triks i fjor, og med hans stil, brettkontroll og kreativitet var det en selvfølge at han skulle nomineres i år igjen. I fjor kommenterte han selv at det var utrolig å vinne med et triks der man knapt er over bakken, og til tross for store rotasjoner er han aldri veldig høyt oppe med trikset han er nominert med i år heller. Trikset som fikk juryen til å måpe var en handdrag bs dobbelcork 900. Ut en kul! Der andre snakker om at de trenger en viss størrelse på hoppet for å få til en dobbelcork beviser Aleks at store hopp ikke er nødvendig så lenge man bare er dyktig nok. Når trikset i tillegg ender opp som siste-triks i RK1-filmen sier vel det ganske mye om vanskelighetsgraden og unikheten av dette trikset!

 

 

Aleksander forteller selv om trikset:

-Ideen for handdrag dobbelflippen hadde jeg egentlig hatt veldig lenge. Var egentlig ikke et triks jeg så for meg at jeg kom til å faktisk gjøre. Haha. Originale tanken var egentlig å gjøre en fs dobbel millerflip. Men det ble backside istedet. Hadde ingen planer om at det skulle skje denne dagen. Vi var i Australia og kjørte det hoppet i Thredbo. Var litt ferdig med å hoppe og drev å cruisa rundt og ut kulen. Så endte jeg opp med å bare prøve. Tok en god del forsøk. Var litt vanskelig å ta av siden det var så slushy. Men gikk til slutt så det var jo morro!