NyheterÅrets Triks

Årets Triks

Skrevet av Dina Treland, 04. Sep, 2018

Hvilket triks var det råeste som ble gjort i vinter? 

Det er vanskelig å si hva som kjennetegner et bra triks. Når denne prisen skal kåres er det ikke nødvendigvis de aller største triksene som blir nominert, det er ofte viktigere med stil, kreativitet og at det skiller seg ut Det skal være de triksene folk husker å ha sett. 

Stemmene er ikke avgjørende for hvem som vinner prisen, men de vil ha innvirkning når en kompetent jury skal peke ut vinneren. 

Les intervjuer med kjørerne og se de nominerte triksene under stemmeboksen! Husk også å stemme på de andre prisene! 

-Årets Bilde

-Årets Park 

-Årets Gjennombrudd

 

Ulrik Badertscher - Frontflip


Juryens begrunnelse: Har du noen gang i din barndom sluppet en katt utfor terrassen for å se om den lander på beina? Det er omtrent det som skjer her, der Ulrik velter fint fremover og lander som om ingenting hadde skjedd. At Ulrik kan frontflips er noe alle vet. Han kan frontflippe omtrent hvor som helst, og hvor mange som helst. Men dette tar allikevel kaka! Den går til topps på annerledes-og-uventet skalaen og må selvsagt nomineres til årets triks.

 

 

Først av alt, hvor høyt er det egentlig ned der du frontflipper?
Vi målte ikke så jeg vet ikke.. Tipper det var ca. 8 meter.


Hvordan kom du på at du skulle frontflippe ned der egentlig?
Vi holdt på å shoote på en ledge på samme sted, så gikk jeg å så ned og det så ikke så ille ut. Som det ofte ikke gjør før man står strappa inn...


Kult. Hadde du flere forsøk, eller satt den på første?
Den satt på første.


Hva var skumlest av denne frontflipen og bakover militærstupet du la ut på instagram i sommer?
Hmm ikke helt sikker, på frontflippen var jeg mest redd for å skli på gelenderet, mens på baklengs militær ser man jo ikke noe, og lander med hodet først. Jeg hadde nok heller tatt frontflippen igjen.


Begge to er galskap for folk flest! Du har vel filmet endel i vinter, og nå kommer det part av deg også i høst, kan du fortelle litt om det?
Ja, har filmet en del. Har vært med Tor, Kevin, Halldor, Ethan og Max. Vi har filmet til den nye byndxmdls/transworld/snowboarder filmen som heter TFOY (The future of yesterday). Og var med å filme litt med Frank Bourgeois når han var i Europa og filmet til sin Real Street, det var sykt.


Du har jo startet eget googles-merke også, hvordan har det vært å være gründer i tillegg til snowboarder?
Det har vært veldig gøy og interessant. Bare å kjøre på videre.


Hva er det som skiller Badertscher goggles fra andre goggles?
Vi har kjørt på med lavere priser en andre så folk har råd til å kjøpe seg et par sexy briller uten å bruke en formue. Pluss at vi har magnetglass. Det er det jo flere som har, men det er jævelig digg.


Helt til slutt, hvem har gjort tidenes råeste triks, og hva var dette?
Hmm, vet ikke, men det som har gitt meg mest må være da Eero gjorde dobbel rodeo 10.Torgeir Bergrem - Switch backside 540 method
 

Juryens begrunnelse: Av og til er tid og sted alt. Det er det her. Når alle andre kliner til med utallige rotasjoner og corks under verdens største bigair velger Torgeir heller å showe med den mest stilfulle sw bs 5 man kan tenke seg, og vinner med det hele snowboardverdens hjerter. Torgeirs kraftfulle kjøring er alltid en fryd for øyet, og dette er noe av det flotteste juryen har sett på lenge.

 

 

Når alle andre forbereder seg til den forestående konkurransen med å slenge ut store spins velger du å heller filme stilfulle triks som dette. Hvorfor?
Det er så skummelt å gjøre alle disse vanskelige triksene at jeg prøver å gjøre dem så sjeldent som mulig. Og så er det mye mer gøy å se på synes jeg.


Det hoppet der ser skummelt ut for hva som helst synes jeg. Du har vel vært nominert til denne prisen tidligere med bs 7 til method om ikke jeg husker feil, hva blir det neste trikset du lager en stilfull method-vri på?
Det aner jeg ikke. Jeg prøver ikke å finne flest mulig triks å putte en Method inn i, men hvis muligheten byr seg, er det vanskelig å la være.


Har du noen tips til folk som vil lære seg ordentlige methods?
Å strekke ut bakbeinet er en god start hvertfall.


Du er jo kjent for å være en stilfull kjører, uansett om det er snakk om en method eller en bs 1620. Finnes det noe triks som ikke kan se bra ut, uansett hvor bra stil kjøreren har?
Takk skal du ha.
Nei, det burde være mulig å få alt til å se bra ut. Jeg husker jeg trodde bs720 stalefish var et sånt triks helt til jeg så Mikkel Bang gjøre det i en edit fra mt. Hood. Enkelte triks er selvfølgelig vanskeligere å gjøre fine, men det finnes alltid en måte.


Hvilken retning tror du utviklingen av triks vil gå fremover? Begynner det å nå toppen av hvor bra det kan bli?
Det er vanskelig å si. Det kommer an på hva du mener med bra tror jeg. Hvis du tror vi har kommet til grensen av hvor mye det er mulig å spinne, så er vi ikke i nærheten engang. Men det er flere og flere som vil se triks utvikle seg i en annen retning. Hva hvis små detaljer blir viktigere og det blir litt færre store rett-fram hopp og rails?


Helt til slutt, hvem har gjort tidenes råeste triks, og hva var det?
Den er tøff. Det er så mange at det er umulig å velge. Travis Rice sin bs rodeo 720 over Chads Gap var ganske heavy da den kom ut.Aleksander Østreng - 5050 pop shuvit

 

Juryens begrunnelse: Med dette trikset satte Aleksander hele eliten av kreative og tekniske snowboardere på plass under Bench Heaven i vinter der han fikk prisen for heaviest trick. På en battleshiprail som starter bortimot loddrett unstrapper Aleksander og gjør en pop shuvit ut. Multitalentet får full uttelling for å være like god på skate som han er på snowboard!


 


Hvordan kom du opp med idéen til dette trikset? 
Jeg har jo sett folk prøve på det og andre strappe ut variasjoner så det var vel der inspirasjonen kom ifra.


Hvor mange forsøk trengte du før det satt?
Jeg husker ikke jeg. Tipper 15-20 kanskje.


Hva er det høyeste antall forsøk du har hatt på et triks?
Sikkert 200 eller noe. Haha


Hvilket triks var det på?
Jeg har brukt 200 flere ganger. En gang over tre dager, haha. En gang var en switch boardslide pretzel på en dobbel kink, og den over tre dager var en fall guy( fs invert to fakie), men jeg endte med å bruke en fra første dagen. Haha.

 

At du er god til å skate gir deg vel en fordel i at du kan gjøre litt annerledes triks enn mange andre snowboardere, går det motsatt vei også? Kan du ta noe fra snowboard og skille deg ut når du skater?
Det er vel alltid ting som er overførbare og kan tas fra en ting til en annen. Men jeg synes liksom at skating og snowboard er såpass langt unna hverandre at det er jo liksom ingen ting som er direkte overførbart. Det jeg synes er likest med de er jo hvordan man bruker hjernen.


Du har jo jobbet med et eget filmprosjekt i vinter sammen med Martin Strøm, og det ryktes at det er mye sjukt som er blitt festet på tape der.  Når kommer Void ut, og hva kan vi forvente oss?
 
Joda. Jeg og Martin har laget en kortfilm i vinter. Veldig gøy å få jobbe med et sånt prosjekt og jeg føler Martin er den helt riktige til å skape det jeg kanskje hadde en idé av på starten av året. Også veldig kult at vi har fått med oss klipp av Len, Perry, Håkon og mange andre. Den kommer på Snowboarder Mag den 19 november og det blir vel en premiere i oktober i Oslo. Jeg vet ikke hva man kan forvente seg, men jeg håper det er en film som kan få folk gira til å dra å kjøre snowboard!


Kult, vi gleder oss! Hvem har gjort tidenes råeste triks, og hva var dette?
Åh den er vanskelig. Men det er ofte jeg ser på filmer fra midten av 90 tallet og tenker at: Shit, det er det kuleste jeg har sett. Jeg synes liksom folk var litt mere originale og gjorde mere ting på sin egen måte. Men jeg har ikke et spesifikt tricks å nevne.

 

Marcus Kleveland - Backside 270 til 630 flip

  

Juryens begrunnelse: Ikke en gang TV-spillene klarer å holde oppe tempoet til Marcus. Han er døråpneren som går foran og låser opp triks for de andre, og idet konkurrentene lærer det samme og tror det har tatt igjen Marcus har han allerede funnet opp et nytt triks. Det tok ikke mange ukene etter at dette klippet gikk viralt før Marcus var i gang med å doble ut av rails.


5 PDT


Jeg sleit litt med å sette navn på trikset du gjør her. Hva er det egentlig?
Det er jo en backside 270, og så en slags flip ut. Er vel misty ett eller annet? Jeg har ikke peiling, er bare en flip, haha.


Så du har ikke gitt den noe navn? 
Nei, har ikke døpt den eller noe.

 
Hvordan kom du opp med idéen til dette trikset? 
Jeg dreiv å gjorde cab 270 til flip ut først, så siden jeg hadde en høy rail tenkte jeg at jeg kunne prøve denne også. Det var en morsom rail å lære nye ting på. Det er et av de vanskeligste triksene jeg har gjort faktisk. Det var vanskelig å få den bouncen ut.


Hvor mange forsøk trengte du før det satt?
Det var mange. Jeg tror jeg brukte syv forsøk eller noe. Det tok lang tid mellom hvert forsøk, og det gjorde vondt siden jeg tryna mye.


Det var jo ikke så mye. Hva er det høyeste antall forsøk du har hatt på et triks?
Jeg har aldri telt, men det var en rail på Dombås, der jeg skulle gjøre butter inn på railen med nosen i bakken, og butteren var rundt en annen rail... Der brukte jeg sikkert 20-25 forsøk. 


Hva er høyest antall rotasjoner du har hatt totalt på og av en rail?
Har bare gjort 450 på, så jeg har ikke spunnet noe helt sjukt. På US Open gjorde jeg 810 ut, ikke helt dobbel, men en slags. Det er morsomt å gjøre mye ting på rails, i hvert fall når det bra rails!


Har du et triks du har tenkt på, men som du enda ikke har fått til?
Det er den cab 270 til flip, jeg har lyst til å gjøre dobbel ut av den, men det er vanskelig å finne en høy nok rail. Vi får se om det dukker opp noe fremover!


Hvem har gjort tidenes råeste triks, og hva var dette?
Det er vanskelig spørsmål! Jeg har faktisk ikke peiling. Fridtjof har noe greier, det sjukeste nå er jo at han kjører uten highbacks. Men det må enten være Fridtjofs backflip til method, eller Halldor med barrelroll bringback med method.

 

 

Sigurd Lindquist - 50-50 til 50-50

Juryens begrunnelse: 50-50 på rails er isolert sett ikke det sjukeste trikset i boka, men Sigurd er den første vi har sett ta 50-50 til 50-50 på to dobbelkinks! Her oser det fare og store konsekvenser i det Sigurd iskaldt popper opp og tar snarveien ned trappene. Dette krever ikke bare guts, men også balanse, presisjon og god teknikk. Kidsa i bakgrunnen digger det, og det gjør juryen også!

 

Hva var det som fikk deg til å prøve deg på denne spoten?
Trappa ble bygd før vinteren kom. En dag kjørte jeg forbi og fikk helt sjokk. Vi har vært mye på utkikk etter spots i Trondheim, så det var kult å bare få en helt ny en i fanget. Jeg tenkte jeg kunne klare det, så vi bygde en drop in og satt igang.


Hva tenkte du da du stod på toppen og skulle droppe inn på en spot med så mye konsekvenser?
De første forsøkene tenkte jeg på gappet mellom railsa. Jeg prøver å ikke tenke i sånne situasjoner. Da går det ofte bedre.


Hvor mange forsøk trengte du før det satt?
10-20 kanskje. Det gikk fortere enn forventa.


Hvordan har filmingen til årets film gått? Dere har jo hatt mye snø der oppe i Trøndelag iallefall, så vi venter i spenning.
Det har gått veldig bra! Jeg har vært skada hele vinteren med brukket hånd, så jeg er bare kameramann i år. Men det er sjukt mye bra fra alle de andre!


Oida, Hva skjedde da du brakk hånda?
Hånda brakk andre dagen på spot, på en filmetur til Lillehammer. Jeg sklei av en rail og slo baksida av hånda inn i den ene stanga mens jeg kjørte videre ved siden av den.


Når og hvor får vi se den nye Bad Plans filmen da?
Sted og dato for premieren er ikke satt enda. Men det blir nok i november en gang. Det blir helt sikkert premiere i Trondheim og Oslo. Kanskje flere plasser også.


Hvem har gjort tidenes råeste triks, og hva var dette?
Kan ikke si. Men de backside rotasjonene med en lure180 på slutten er en av de.


Ståle Sandbech - Tail Dragger

 

Juryens begrunnelse: Et par av kommentarene Ståle fikk på instagram da han la ut dette oppsummerer egentlig bra: " look at the body control. Absurd!, "mental control game!", og ikke minst "I don’t think most of the people watching this can truly appreciate how fucking bananas this is. Like.. Jesus Christ. That’s fucking insane." Ståle har den villeste brettkontrollen, og får denne NBD`en til  se lekende lett ut.

 

 


Hvordan kom du opp med idéen til dette trikset?
Jeg kom egentlig bare på det random den dagen eller kanskje dagen før, også bare prøvde jeg.


Har du prøvd samme taildrag-variant på andre triks?
Jeg har lekt litt rundt og prøvd diverse siden, men har ikke klart å få til en like bra ennå.


Tror du noen gang vi vil komme til å se triks som dette i konkurranser?
Det kan fort hende det. Jeg lekte litt med tanken da jeg kjørte XGames bigair trening forrige sesong, men endte opp med å skade meg i slopestyle så fikk ikke kjørt.Har du et triks du har tenkt på, men som du enda ikke har fått til?
Ja, det er klart. Men det må jeg holde for meg selv til jeg har fått det til..


Det finnes jo en slags mote innen triks, som perioder med swivels, flips av rails eller butters. Hva tror du er det neste store på triksmoten?
Hmm. På rails er det nok smiths tenker jeg, sånn som jeg har sett det i det siste. Usikker på hopp. Men Rene og Kleveland kommer nok til å finne på unike twists på alt mulig.


Hvem har gjort tidenes råeste triks, og hva var dette?
Alt som Alek gjør er tidenes råeste triks!


Markus Olimstad - Boardslide pretzelflip


Juryens begrunnelse:
Markus kjører kindereggversjonen her, med tre overraskelser i ett. Først en boardslide, så en pretzel, og når du minst venter det kommer det også en flip ut av pretzelen! Markus klarer som alltid å få de aller mest tekniske triksene til å se silkemyke ut, men uansett hvor lett han får det til å se ut anbefaler vi alle å tenke seg om en ekstra gang før de prøver dette trikset.

Hvordan kom du opp med idéen til dette trikset?
Det var ganske tilfeldig, vi bygde en rail på kvitfjell med ganske mye hangtime av, så det var ganske naturlig å gjøre det.


Hvor mange forsøk trengte du før det satt?

Tror jeg hadde 14 forsøk før jeg landa.


Vi har jo sett at du har gjort dette flere ganger nå, er det et triks du har blitt safe på?

Har gjort det 3 ganger til, men er jo litt avhengig av en rail man får litt hangtime ut av. Og som helst går litt oppover.


Er det flere enn deg som gjør pretzelflip?
Jepp, tror Dennis Leontyev har gjort den.


For en god del år siden da folk gjorde litt for mye frontflips av rails ble det plutselig ikke "kult" å flippe av rails lengre, men forrige vinter så man mange nye varianter av fliptriks av rails. Hva er det egentlig som avgjør om et triks er kult eller ikke?
Jeg vet ikke helt hva det kommer av, det er jo mange som ikke synes det er kult med flips av rails. Det er nok veldig individuelt om hva folk tenker avgjør hva som er kult eller ikke. Det er ganske vanskelig å forklare hva som avgjør det, siden det er så individuelt, jeg kan syns at noe er sykt kult mens noen andre ville sagt at det er wack.


Du er jo kjent for å være en kjører med veldig god stil, og i fjor på snowboardawards fikk du til og med tildelt en egen uoffisiell pris for "beste stil" fra Fredrik Perry. Finnes det noen triks som ikke ser bra ut, uansett hvem som gjør det?

Alt kan se bra ut. Det finnes ting som man ser for seg at ikke kan se bra ut, og derfor er det enda kulere hvis man klarer å få de triksa til å se bra ut.