NyheterMons Røisland imponerte stort i X Games-debuten. Foto: Matt Pain

Mons Røisland imponerte stort i X Games-debuten. Foto: Matt Pain

Bronse til X Games-debutanten

Skrevet av Peter Gløersen, 31. Jan, 2016

Mons Røisland (19) imponerte stort og tok bronsemedalje i X Games-debuten. 

– Dette er uten tvil det største øyeblikket i snowboardkarrieren. Jeg tror ikke det helt har gått opp for meg ennå, sier en ekstatisk Mons Røisland etter å ha tatt bronse i sitt første X Games.

Unggutten fra Høvik ble tatt opp på snowboardlandslaget i høst etter å ha vist en imponerende utvikling. Den utviklingen har fortsatt gjennom sesongen og kulminerte med bronsemedaljen lørdag.
– Det Mons opplever nå er alle snowboarderes drøm. Mons er helt rå og drar på. Jeg unner han dette veldig, og det går bare en vei her i fra, sier landslagskompis Ståle Sandbech.

I finalen landet Røisland kanskje konkurransens beste triks - en switch backside trippelcork 1620.
– Det var utrolig deilig å lande det trikset. Jeg har hatt lyst til å få til det hele uken, sier Røisland.

Endret run underveis
I utgangspunktet skulle 19-åringen gjøre et lettere triks på det siste hoppet, men underveis endret han planen og gikk for det vanskeligste han kunne gjøre.
– Jeg datt av tidlig på den første railen, så hvis jeg skulle ha noen sjanse for en god poengsum måtte jeg gå for det beste jeg kunne klare.

Landslagstrener Sondre Hylland er mektig imponert over unggutten, spesielt den mentale styrken hans. Etter å ha falt i de to første omgangene leverte han da det gjaldt som mest i siste forsøk.
– Mons fikk noen slag i magen på starten der. Da er det bare en ting å gjøre i siste forsøk. Når du er i den situasjonen er det lett å la seg rive med eller bli feig. At han som førstereisgutt klarer å holde hodet kaldt i den situasjonen er veldig imponerende. Det er bare å ta av seg hatten, sier Hylland.

Røisland mener trenerne hjalp ham med nettopp å holde hodet kaldt før han skulle kjøre.
– Jeg var ikke så nervøs egentlig, men jeg var spent. Trenerne Per Iver Grimsrud og Sondre Hylland er veldig gode å ha på toppen før man skal kjøre. Jeg fikk en klem og de hjalp meg å fokusere på det jeg skulle gjøre, sier Røisland.

Sandbech nær seier
Konkurransen ble vunnet av suverene Mark McMorris, som dermed har vunnet samtlige slopestylekonkurranser så langt denne sesongen. Etter hvert ble det klart at den eneste som kunne tukte kanadieren var Ståle Sandbech. I sitt siste forsøk kjørte rykkinngutten meget bra, men klarte ikke sette landinga på sistehoppet.

– Det var alt eller ingenting. Det var ikke noe pall jeg siktet på – det var førsteplass. Uheldigvis fikk jeg ikke snerten på sistehoppet og kom ikke helt rundt. Hvem vet hva som hadde skjedd, sier Sandbech.

– Hadde Ståle landet det siste trikset ville det vært et vinner-run, mener jeg. Han går for å vinne og det er det man må gjøre på dette nivået. Dessverre var han litt uheldig på sistehoppet og gjør en feil han ikke pleier å gjøre, sier Hylland.

Dermed fikk ikke Sandbech sitt etterlengtet X Games-gull i Aspen, men han har en sjanse til i X Games Oslo i slutten av februar.
– Da skal jeg prøve å ta revansj. Jeg er sulten – og gull smaker godt. Men det er tøft nå. Det er rett og slett veldig mange gode. Og Mark (McMorris) er ganske dominerende om dagen, i hvert fall i slopestyle, sier Sandbech.