NyheterFoto: Process Films / Snowboardforbundet

Foto: Process Films / Snowboardforbundet

– Det artigste i mitt snowboardliv

Skrevet av Peter Gløersen, 29. Jan, 2016

André Berg har snakket for store folkemengder og konkurrert med verdensstjerner i Special Olympics. Nå ønsker han å få konkurransen i Norge.

– Det var et ordentlig kick å få være med på Special Olympics under X Games og det artigste i mitt snowboardliv så langt, forteller André Berg (29).

Sammen med Silje Norendal deltok han i den tredje utgaven av Special Olympics Unified Snowboard race under X Games i Aspen i går. Den nye norske superduoen på kom inn på en fin 7. plass i parallellslalomkonkurransen i snowboard.

André og Silje konkurrerte mot ni andre par bestående av én psykisk utviklingshemmet og en profesjonell snowboarder eller skater, og hvor teamet med beste sammenlagttid vant. Mens Berg kjørte mot andre Special Olympic-utøvere (SOL), fikk Norendal bryne seg mot en av sine argeste konkurrenter i dagens slopestyle-konkurranse, Jamie Anderson, i tillegg til store profiler som Sage Kotsenburg og skateren Nyjah Huston. Berg benyttet anledningen til å snakke med flere av dem.

– Det var veldig artig å møte både Sage (Kotsenburg) og Nyjah (Huston)! De fortalte at de skal til Norge i februar og jeg håper jeg får hilst på dem der også. Men det absolutt største var å få møte Silje. Hun er en topp jente! Og hun ga meg mange gode tips til kjøringen, forteller Berg.

Og 7. plassen var han også fornøyd med:

– Jeg er kjempefornøyd med egen innsats. Det er første gangen jeg er med i en så stor konkurranse og med så mange gode kjørere, både profesjonelle og Special Olympics-utøvere, som har holdt på mye lenger enn meg. 

– Deilig å tenke på noe annet
Stemningen under selve konkurransen var veldig god, og for Norendal var det en fint avbrekk i en ellers hektisk uke, hvor alt dreier seg om slopestyle-finalen – en konkurranse hun har vunnet de to siste årene.

– Det var deilig å få tankene over på noe annet, og så var det utrolig gøy, forteller Silje.

Arrangøren ESPN har også sørget for et tettpakket program for utøverne de dagene de er i Aspen. Berg har blant annet vært innom en high school og snakket foran 450 elever om hvordan folk med pyskisk utviklingshemming kan bli gode på snowboard.
– Jeg synes det er viktig å få folk til å forstå at jeg i like stor grad som andre kan bli god og ikke minst konkurrere i snowboard. Jeg må kanskje bare gi det lille ekstra, sier han.  

Ønsker Special Olympics til Norge
Konkurransen har gitt mersmak og nå håper Berg det blir flere lignende arrangementer. Selv om det skal holde hardt håper han det kan skje allerede under X Games i Oslo, som finner sted om bare fire uker.
– Jeg tror det er veldig viktig for å kunne skape et større fokus på Special Olympics hjemme i Norge. Flere må få vite om slike fantastiske arrangementer, mener han.

I dag skal Berg gjennom sin andre konkurranse før han skal få med seg resten av X Games-konkurransene i snowboard. Og han håper selvfølgelig på norsk seier i både for Silje og for gutta big air og slopestyle.