NyheterDet blir en hard kamp mellom de norske i Laax.

Det blir en hard kamp mellom de norske i Laax.

En av disse får X Games-plass i helgen

Skrevet av Peter Gløersen, 20. Jan, 2016

Til helgen er det Laax Open i Sveits. Der får beste norske plass i X Games Oslo. 

Laax Open, tidligere kjent som Burton European Open, er kanskje den mest tradisjonsrike konkurransen i Europa. Denne helgen smeller det i den TV2-sendte konkurransen. De siste årene har det norske landslaget levert meget bra i Sveits, konkurransen har faktisk blitt vunnet av norske kjørere de siste fire årene. Ti norske kjørere er klare for torsdagens semifinale. Dermed er det godt grunnlag for at de gode tradisjonene kan fortsette i år. 

– Vi liker oss i Laax, det er nok en del av grunnen til at vi gjør det så bra her. Og så legger vi opp sesongen for å prestere i X Games, og denne konkurransen er rett før X Games. Vi har kjørt masse på høsten og i USA før jul. Dessuten er det ofte en løype som krever en del, og de fleste norske kjørerne har et bredt spekter av ferdigheter, sier landslagssjef Thomas Harstad. 

SE OGSÅ: SLIK BLIR LAAX OPEN-LØYPA 

 

Det eksemplifiserer landslagssjefen med Ståle Sandbechs seier over Mark McMorris i fjor, der han skilte seg ut med en dobbel crippler i halfpipeveggen som var en del av slopestyle-løypa. 

– Hadde ikke Ståle hatt pipe-bakgrunnen sin ville han ikke skilt seg ut på samme måte, sier Harstad.  

 

 

Superduellen fortsetter

Ståle Sandbech vant som sagt konkurransen i fjor, etter en tett duell med Mark McMorris. Kanadieren trakk imidlertid det lengste strået i denne sesongens første konkurranse i Breckenridge. En revansjesugen Sandbech uttalte på det tidspunktet: 

– Jeg gleder meg allerede til Laax. Det blir en av årets beste konkurranser tror jeg. 

Ståle Sandbech er på plass i Laax og klar for å forsvare tittelen fra i fjor. Foto: Glenn C. Pettersen / Process Films

 

Ny norsk plass i X Games Oslo

I dag ble det klart at nordmannen som presterer best i Laax også får en plass i X Games Oslo. Ståle Sandbech og Torgeir Bergrem har allerede plass. Dermed blir det en konkurranse mellom Emil Ulsletten, Mons Røisland, Aleksander Østreng, Markus Olimstad, Ulrik Badertscher, Petter Grøn og Bendik Gjerdalen om plassen. Med to norske allerede kvalifisert og en norsk kvalifisering i februar er vi dermed garantert fire norske gutter i big air-konkurransen på Tøyen. 

– Det er veldig positivt at vi får en plass til i Oslo. Alle de som kjemper om plassen holder høyt nivå, så det blir veldig spennende å se hvem som stikker av med plassen, sier landslagssjefen. 

Mons Røisland har imponert stort denne sesongen. Til helgen kan ha sikre seg plass i X Games Oslo. Foto: Glenn C. Pettersen / Process Films

 

Pudderoppladning

Første dag med trening i Laax ble avlyst på grunn av heftig snøvær, og dermed har landslaget fått noen fine dager i løssnø, før solen kom frem til tirsdagens prekvalifisering. Der gikk Torgeir Bergrem, Markus Olimstad, Petter Grøn, Bendik Gjerdalen og Ulrik Badertscher videre til semifianle. Allerede er Ståle Sandbech, Mons Røisland, Emil André Ulsletten, Aleksander Østreng og Silje Norendal direkte invitert til torsdagens semifinale. 

Emil Ulsletten kom rett fra puddertur i USA til mer "whiteroom" i de sveitsiske alper. Foto: Glenn C. Pettersen / Process Films 

 

Norendal er tilbake

Silje Norendal kjører for øvrig sin første konkurranse for sesongen, ettersom hun fikk en sprekk i kneskålen under trening til Dew Tour før jul. 

– Silje kan kjøre – det er siste oppdatering. Det blir spennende å se hvordan det går med hun, men vi ser på denne konkurransen som en oppkjøring til X Games for hennes del. Det er ikke noe press på henne sånn sett. 

Denne dama er tilbake i bakken - det gleder oss! Foto: Glenn C. Pettersen / Process Films

 

TV2 Sportskanalen viser Laax Open direkte lørdag fra klokka 1030. Totalt skal det deles ut 500.000 dollar i Laax - og en plass i X Games Oslo til beste norske. 

 

Boardercrosshelg

Ellers er det boardercrosskonkurranser både nasjonalt og internasjonalt til helgen. Christian Ruud Myhre skal kjøre verdenscup i Tyskland, mens det er norgescup i boardercross i Kongsberg. 

 

Flere bilder fra oppladningen til Laax Open:

Ståle Sandbech, method. Foto: Glenn C. Pettersen / Process Films

Landslagstrener Sondre Hylland har en helt ålreit jobb når treningsdagen snør bort. Foto: Glenn C. Pettersen / Process Films

Det renner inn med likes hos landslagstrenerne om dagen. Foto: Glenn C. Pettersen / Process Films

Bendik Gjerdalen er på hugget! Foto: Glenn C. Pettersen / Process Films

Den kreative løypa i Laax ender i en quarterpipe til rail. Foto: Glenn C. Pettersen / Process Films

Markus Olimstad kan også sikre seg plass til X Games Oslo i helgen. Foto: Glenn C. Pettersen / Process Films

 

Et lite tilbakeblikk på de fire siste årene med norske seire i Laax:

Ståle Sandbech 2015

 

Brage Richenberg 2014

 

Torstein Horgmo 2013

 

Aleksander Østreng 2012