NyheterSatser ikke videre mot OL i 2018.

Satser ikke videre mot OL i 2018.

Helene Olafsen legger opp

Skrevet av Peter Gløersen, 24. Aug, 2016

Den skadeforfulgte 26-åringen satser ikke videre mot OL i 2018.

– Jeg vil heller kjøre snowboard livet ut enn å satse alt på ett OL, sier Helene Olafsen som i dag avslutter sin profesjonelle snowboardkarriere.

Olafsen røk korsbåndet for tredje gang i Sotsji-OL. Da hun var tilbake i 2015-sesongen slo hun opp skaden. Etter en lang opptreningsperiode var hun tilbake på snø i vinter, men ikke klar til å konkurrere. I løpet av sommeren bestemte hun seg for å ikke satse mot OL i Pyeongchang.

– Hvis jeg ryker kneet en gang til er det lite sannsynlig at jeg får den livskvaliteten jeg har nå. Dette er første sommeren på lenge jeg ikke har hatt krykker. Det har vært en a-ha-opplevelse. Det er så viktig for meg å kunne kjøre snowboard og løpe rundt og leke. 

Føler hun ikke har fått ut potensialet sitt
Norges mest meritterte boardercrosskjører ble junior-verdensmester i 2007, verdensmester i 2009 og har en rekke world cup-seire på samvittigheten. Resultatet som har betydd mest for henne er imidlertid bronsen fra VM i 2013.
– Da hadde jeg vært skadet og kommet tilbake for andre gang. Jeg følte meg veldig god på snowboard, selv om jeg bare hatt hatt en dag på boardercrossbrettet før konkurransen. Samtidig fikk Stian (Sivertzen) medalje.

– Føler du at du har noe uoppgjort?
– Ja, det er det som er vanskelig. Jeg gikk på en måte fra å være talent til å legge opp, med mye skader i mellomtiden. Jeg føler jeg aldri har fått ut potensialet mitt. Det er ikke nødvendigvis medaljene jeg mangler som plager meg, mer det at jeg ikke har fått prestere på mitt beste. Når det er sagt skulle jeg gjerne vist hva jeg er god for i et OL. Uansett er jeg veldig stolt over å ha kommet tilbake på høyt nivå etter skadene.

Selv om 26-åringen avslutter sin aktive karriere har hun fremdeles planer om å fortsette å utvikle seg som snowboarder.
– Jeg liker å hele tiden kjempe for å bli bedre. Jeg er skrudd sammen som en toppidrettsutøver, og elsker å kjøre snowboard. Jeg kommer til å kjøre så mye jeg kan og bli bedre på det jeg kan, innenfor rimelighetens grenser.

Ressursperson for Snowboardforbundet
Landslagssjef Thomas Harstad støtter avgjørelsen om å legge opp.
– Det er synd at hun gir seg siden hun fremdeles holder internasjonalt toppnivå, men vi har full respekt for avgjørelsen og støtter den. Det er helsa som er det viktigste, sier Harstad.

Han er opptatt av å ha med seg Helene som ressursperson i fremtiden.
– Helene har tatt medaljer for Norge i ti år. Hun har vært en viktig brikke i både Snowboardforbundet og landslagets utvikling i den perioden. Hun er en gledesspreder, samtidig som hun evner å sette seg langsiktige mål og legge ned arbeidet som trengs for å nå målene. Med andre ord er hun helt klart en ressurs vi ønsker å bevare.

Olafsen ønsker også å fortsette å bidra i snowboardmiljøet.
– Det er mange jenter som kommer opp nå, et bredere og større miljø enn da jeg vokste opp. Å kunne bidratt der hadde vært gøy, sier hun.

 

Les mer på bloggen til Helene