NyheterHistoriske hendelser i X Games Aspen

Historiske hendelser i X Games Aspen

Skrevet av Peter Gløersen, 28. Jan, 2017

Vi har saumfart youtube for å finne historiske hendelser fra Aspen. 

I natt ble 17 år gamle Marcus Kleveland historisk, da han gjorde verdens første quadcork i konkurranse. Dette skjedde seks år etter Torstein Horgmo ble den første til å gjøre en trippelcork i konkurranse. Aspen er kjent for å være stedet der progresjonen i snowboard pushes hvert eneste år – og ved flere anledninger har norske snowboardere vært i sentrum. Vi har gravd i youtube-arkivet for å finne norske og internasjonale høydepunkter fra X Games i Aspen. 

 

Daniel Franck gull og sølv i 1997
Den norske X Games-historien starter med Daniel Franck. I 1997 tar han tok gull i slopestyle og sølv i superpipe i det som var tidenes første X Games. Arrangementet hadde ikke funnet sitt hjem i Aspen, og ble holdt i Big bear, California. Ingen norske aviser omtaler prestasjonen. 


Andreas Wiig gull i big air (og slopestyle) i 2007


Mannen som for alvor starter den norske X Games-eventyret er Andreas Wiig. I 2003 tar han bronse i slopestyle, i 2006 tar han sølv, men i 2007 vinner Wiig gull i både big air og slopestyle. Han stopper dermed Shaun Whites lange seiersrekke. Norsk presse begynner for alvor å fatte interesse for den amerikanske konkurransen – og den kommersielle interessen for Wiig danner grunnlaget for det moderne snowboardlandslaget vi kjenner i dag. 


Faksimile: VG


Torstein Horgmo gull i big air 2008


Torstein Horgmo slår tilbake etter ryggbrudd med gull i X Games. Underdogen sprenger grenser ved å lande en switch backside 1260. Horgmo henviser den amerikanske favoritten Travis Rice til sølv, til tross for hans dobbel backside rodeo 1080 med dobbelgrab. Rice slår riktignok tilbake neste år etter å ha vunnet på SMS-avstemming(!), en popularitetskonkurranse som får mye kritikk ettersom eksperter mener Horgmo gjorde de beste triksene. X Games slutter heldigvis å gi bort medaljer per SMS etter dette.   

Shaun White gull i slopestyle 2009


Shaun White vinner igjen i slopestyle. Ingen klarer å hamle opp med «The flying tomato» når han krysser channel gapet med en alley oop backside 720. Dette er trolig den beste prestasjonen til White i slopestyle. Å krysse gapet med et slikt triks innebar stor risiko – ingen andre turte etter Travis Rice gikk brutalt ned for telling. Etter 2009 kjørte White kun sporadisk slopestyle, og var et hav unna verdenseliten. I fjor kranglet White med X Games og ble ikke invitert, men i år er mannen som har 15(!) gull i X Games tilbake i sirkuset


Halldor Helgason gull i big air 2010


Island stod for en av de største overraskelsene i X Games historien da Halldor Helgason i i 2010 tok gull i big air, med en frontside dobbelcork 1080 og en backside dobbelcork 1260. De spektakulære dobbelcorkene har for alvor blitt triksene man må gjøre for å vinne. Få hadde på forhånd tippet at islendingen, som kanskje mest var kjent som en railkjører fra norske Petter Foshaug sine filmer, skulle ta gullet i Aspen. Helgason tok aldri noen medalje i X Games igjen, men gikk for en hinsides trippel backflip i 2013


Torstein Horgmo gull i big air 2011


I 2011 skriver Torstein Horgmo X Games historie igjen. Trønderen lander verdens første trippelcork i konkurranse. Dette gjorde han med hjernerystelse, som han fikk da han falt på et av de tidligere forsøkene. I ettertid har han selv kritisert trikset, fordi det ikke ble som planlagt – og heller ble en slags underflip til switch dobbel backflip. Flip eller cork – Torstein Horgmo åpnet døren for trippelsirkuset som X Games er i dag. Det grensesprengende trikset er også husket for brillekastet i etterkant


Torstein Horgmo sølv big air 2012


Torstein er tilbake året etter og tar sølv i big air. Han kan nå vise frem sin backside trippelcork. Om trippelen i 2011 ikke gikk helt som planlagt er backside trippelen perfektsjonert i beste Horgmo stil når han lander den i 2012. Han blir premiert med full score (50 poeng). 


Shaun White gull (og 100 poeng) 2012


Amerikanerne går mann av huse når Shaun White får perfekt-poengsum (100 poeng) i 2012. Dette har aldri skjedd tidligere. Dobbelcorksene har for lengst blitt et vanlig syn i halfpipen, men White går enormt og har utrolig vanskeligetsgrad på sine triks. Kritikerne rynker allikevel på nesen ettersom White har hånda i snøen på sitt siste triks – og runet sånn sett ikke var feilfritt. 


Ståle Sandbech bronse big air 2013


Norges nye stjerne presenterer seg i X Games. Rykkinn får sin første X Games-medalje når Ståle Sandbech tar bronse i big air. Ståle lander alle(!) sine hopp i finalen. 


Silje Norendal gull i slopestyle 2014


Få trodde noen kunne slå den amerikanske gullgrossisten Jamie Anderson da hun landet sitt run og fikk 95.66 poeng. Om det var noe en lærte fra 2014 er det at en ikke skal undervurdere kongsbergjenta Silje Norendal. Hun leverer når det gjelder som mest. I motsetning til alle de andre jentene som spinner flatt, våger Norendal å gå opp-ned med sin frontside rodeo 540 på det gigantiske hoppet. I runet sitt spinner hun frontside, backside, switch backside og cab – altså alle veier – og viser sin allsidighet. 


Ståle Sandbech bronse slopestyle 2014


Ståle fortsetter å levere varene i X Games. Dette året tar han bronse i både big air og slopestyle og har for alvor tatt sin plass blant verdens beste.


Silje Norendal gull i slopestyle 2015


Jamie Anderson hadde store planer om å slå tilbake med gull i 2016, men Norendal har perfeksjonert sitt run og oppgraderer sin frontside rodeo 540 til en 720. Back-to-back gull for Norge og Kongsberg!


Danny Davis gull i superpipe 2015


Danny Davis går sine egne veier og står for et viktig gull i 2015. Det handler ikke bare om spin-to-win og dobbelcorks i pipen. Davis er «snowboardernes snowboarder» og tar gullet med et run tuftet på stil, kreativitet og variasjon; Først mctwist, så en gigantisk switch method før han også viser at han kan de moderne dobbelcorkene! 


Ståle Sandbech sølv slopestyle 2015


2015 er kanskje Ståles beste sesong så langt, hvor han blant annet vinner Air & Style sammenlagt og Burton European Open. I X Games i Aspen leverer han også varene, med et feilfritt run på 95 poeng. Dessverre for oss slår Mark McMorris han med ett fattig poeng. Ståle står uten gull i X Games. Klatrer han øverst på podiet for første gang når gutta slopestylefinale går av stabelen på søndag? 


Mons Røisland bronse slopestyle 2016


X Games-debutant Mons Røisland er ikke beskjeden i sitt første X Games. Han har ingen planer om å holde tilbake når han først har fått muligheten. 19-åringen lander et run med switch backside trippelcork 1620 til frontside 1440. Snowboard har med andre ord utviklet seg enormt siden Wiig vant big air med en frontside 1080 ni år tidligere. En ting er allikevel det samme – norske kjørere er i sentrum av progresjonen av snowboard.