NyheterHvem er tiårets snowboarder?

Hvem er tiårets snowboarder?

Skrevet av Peter Gløersen, 01. Okt, 2015

SNOWBOARDAWARDS: Seks innflytelsesrike snowboardere er nominert til den prestigetunge prisen. 

Lørdag denne uken er det duket for tiårsjubileum på Snowboardawards. Snowboardforbundets prisutdeling skal feire jubileumet ved å kåre tiårets snowboarder. Juryen har imidlertid hatt en tøff oppgave med nominasjonsjobben, rett og slett fordi det finnes så ekstremt mange gode norske snowboardere. For å finne frem til en liste på seks kjørere måtte juryen sette terskelen høyt. Hver kjører måtte ha levert i store deler av tiårsperioden og utmerket seg spesielt i mengden av profesjonelle snowboardere. De nominerte ble blant annet vurdert på bakgrunn av deres konkurranseresultater, filmparts, magasinbilder, særegne triks, holdninger og betydning for snowboardsporten. 

 

Juryen endte til slutt opp med disse seks nominerte:

- Andreas Wiig

- Kjersti Buaas

- Mads Jonsson

- Torstein Horgmo

- Mikkel Bang

- Danny Larsen   

 

Under kan du lese begrunnelse for nominasjonene og se noen legendariske parts fra hver av kjørerne. 

 

Andreas Wiig (34)

Asker-gutten har hatt enorm innflytelse for norsk snowboarding. Særlig var han en ledestjerne i utviklingen av landslaget vi kjenner i dag, med verdens beste slopestylekjørere. Han viste også at det går an å kombinere gull i X Games og å filme legendariske parts. «Mandreas» har fem X Games-medaljer, derav to gull. I 2007 og 2008 gjorde han det tilsynelatende umulige og utkonkurrerte Shaun White på høyden av amerikanerens slopestylekarriere. Til Whites store forsmedlighet ble han vippet av slopestyletronen da Andreas tok sine to gull i X Games. Wiig har for øvrig en merittliste som er for lang for å kunne nevnes her, men xx har vunnet bortimot det som går an å vinne.. Det utrolige med Andreas er at han fremdeles utvikler seg. Forrige sesong viste 34-åringen at han henger med på snowboardsportens utrolig progressive utvikling, som tilsynelatende var forbeholdt de unge kjørerne. Trippelcork – i backcountry – 34 år gammel. Det er råskap det. 

 

Video gangs

 

Follow me around 

 

Vacation

 

Shredbots

 

Kjersti Buaas (33)

Kjersti Buaas har deltatt i fire OL, og har en bronsjemedalje fra Torino. Hun har tre X Games-medaljer og vært landslagskjører i hele 18 år. Attpåtil har trondheimsjenta gjort det hele med stil. Hennes air-til-fakie fra Torino i 2006 kommer vi aldri til å glemme. Foruten hennes unike stil og store innflytelse på brettet, har Kjersti vært vel så viktig for snowboardsporten uten brettet på beina. For tre år siden sa hun opp en verdifull energidrikk-kontrakt ettersom hun ikke kunne stå innefor deres produkter og verdier. Hele Norges snowboarddronning fortsetter å fronte sunne verdier og er en rollemodell for unge snowboardjenter verden over. Forrige sesong viste 33-åringen at et sunt kosthold gir resultater. Hun er fremdeles i verdenstoppen, og vant årets mest progressive konkurranse med en frontside 1080. 

 

Nine Queens

 

In Transfer

 

Edit…

 

Mads Jonsson (32)

Mads går større enn de aller fleste. Han var den eneste som satte utfor det som går for det største hoppet i verden (57 meter) og hipen han kjører i «For right or wrong» er til den dag i dag større enn noe annet juryen har sett. Med andre ord er kallenavnet Mad-Mads i stor grad berettiget. Tåsen-gutten er imidlertid ingen Evel Knievel på snowboard. Hans rå stil og triksvalg gjør at han fortjener så mye mer enn et stuntmann-stempel. Det er nettopp kombinasjonen av de to – dra-på-vilje og stil – som har gjort ham til en snowboarder alle elsker å se kjøre. Gjennom en rekke filmparts med verdens største filmselskap har Jonsson vist at man kan være en av verdens råeste snowboardere uten å delta i en eneste konkurranse. Draw the Line-parten hans fra 2007 må også regnes som en av de beste partsene fra en norsk snowboarder. Den dag i dag jobber Mads med å etablere Norges første cat-ski-operasjon og driver surfhotell på Stad. 

 

Draw the line - part1

 

Draw the line - part2

 

For right or wrong

 

White Balance

 

 

Torstein Horgmo (28)

Torstein Horgmo er av mange ansett som verdens beste snowboarder, og når en går gjennom hans merittliste er det slettes ikke rart. Han gjorde verdens første trippelcork på Folgefonna, verdens første trippelcork i konkurranse, på X Games og han gjorde verdens første trippelcork i backcountry. Og før han gjorde noe av dette ville han fremdeles fortjent stemplet som verdens beste snowboarder. Torstein har seks X Games-medaljer, hvorav tre er gull. I tillegg har han seks seire i Dew Tour. Med andre ord har han vært en av de dominerende skikkelsene innen konkurransenowboard de siste ti årene. Torstein gjør de mest tekniske triksene, uten å ofre et fnugg av stil for å lande dem. Gjennom sine filmparts har trønderen vist at hans ferdigheter rekker langt utenfor slopestyleløypa, med railtriks og pudderkjøring i verdensklasse.

 

Black Winter

 

The Storming

 

DC MTN. Lab 1.5

 

Trippelcork

 

 

Mikkel Bang (25)

2001 er året der verdens største brettmerke er på norgestur for å ta katalogbilder. I Hemsedal får de øye på en liten gutt på 11 år med et talent utenom det vanlige. Burton kom aldri til å angre på at de tok med guttungen å kjøre, for siden den gang har Mikkel Bang bare fortsatt å imponere. Den legendariske kids-parten i White Balance-filmen fra 2003 ble Mikkels store gjennombrudd, sammen med Luke Mitrani og bestekompis Fredrik Austbø. Aldri før hadde snowboardverdenen sett så unge kids være så gode. Plutselig kom puberteten og Mikkel skjøt i været – mange fryktet han skulle miste stilen (høye snowboardere ser som kjent ofte litt keitete ut). Den frykten skulle vise seg å være ubegrunnet, for den dag i dag er han et av de fremste stilikonene vi har. Konkurransekarrieren til oslogutten inneholder blant annet seier i US Open, New Zealand Open, Burton High Fives, Canadian Open og Nippon Open. I tillegg har han fire pallplasseringer i X Games- og Dew Tour-sammenheng og en andreplass i Air & Style. Nå har Mikkel lagt konkurransekarrieren på hylla og lever ut drømmen om å kjøre snøfylte fjell på film. Det har han hatt stor suksess med: Mikkel er en av verdens mest eksponerte snowboardere og har vunnet årets filmpart både nasjonalt og internasjonalt. 

 

White Balance-part med Luke Mitrani og Fredrik Austbø 

 

13-part

 

Burton presents

 

Burton remix av Get Real-part

 

 

Danny Larsen (34)

Danny Larsen er ikke blant de snowboardstjernene vi har kunnet lese om i norske tabloidaviser det siste tiåret, og han har heller ikke vært særlig eksponert på TV. Derimot er han nok den norske snowboardkjøreren som har vært avbildet i flest snowboardblader verden over, og man har kunnet bevitne hans unike stil og kreative triks i alt fra G-Hadfilmene tidlig i millenniumet til de populære filmene fra Videograss de siste årene. Danny har vist vei for alternative retninger innen snowboard, der han har bevist at det er fullt mulig å gå egne veier. Hans kunstneriske sinn har gjort at har har fått til spennende samarbeid med sponsorer, med promodeller og eget design på både snowboard og klær. Han var også en fanebærer for stramme bukser, og hans image kombinert med råe handplants er en av grunnene til at han har prydet som forsidegutt på en rekke magasiner. Selv om hans harde image og lange, svarte hår kan få Danny til å framstå som en beinhard type, så er det verdens snilleste mann som gjemmer seg på innsiden.

 

Hooked 

 

2010

 

K2 Teamvid 2012

 

 

 

Har du lyst til å dra på Snowboardawards? Les mer HER