NyheterAtle, Jannike og Siw mottar prisen. Foto: Paul Lockhart/Mustasch Media

Atle, Jannike og Siw mottar prisen. Foto: Paul Lockhart/Mustasch Media

Intervju med Årets Klubb - Geilo IL Snowboardgruppa

Skrevet av Dina Treland, 20. Jan, 2015

Geilo IL - Snowboardgruppa ble vinneren av Årets Klubb under Snowboardawards 2014. De fikk 72% av stemmene, i tillegg til at juryen var enige om at dette var klubben som fortjente prisen.

Her er juryens begrunnelse: 

"En klubb som i årevis har vært blandt de mest veldrevne og aktive her til lands, med et rykte for å backe kidsa som tar sine første svinger like mye som de mange OL- og X Games-deltagerne fra bygda i Hallingdalen. Med en milliard Norgescuper og NM gjennomført, og et engasjement blant både foreldre og ungdommer som ikke er annet enn beundringverdig, er klubben et forbilde for snowboardglede år etter år. I fjor stod de for hele tre Norgescuper, de hadde camp for kids, klubbmesterskap, turer rundt omkring for medlemmene og ukentlige sessions i railparken og anlegget. De driver også med egen jentesatsning, er med å utvikle Tirilparken som kommer til å bli heftig bra i år, samarbeider tett med NTG Geilo og leier heisen i Geilolia HVER mandag. At klubben stiller med frivillige for å gjennomføre Norgescuper utenfor sitt egen skisenter, nærmere bestemt både Vierli og Uvdal, samt hadde NM i snowboard på Trysil sier noe om det engasjementet de har."

Geilo IL - Snowboardgruppa har ca 100 medlemmer fordelt på alle aldersgrupper. Vi har intervjuet to viktige personer i klubben; leder Jannike Herleiksplass og styremedlem Atle Kleivdal om arbeidet i klubben. 


Hvordan tilrettelegger dere for å inkludere alle snowboardere, uansett alder, nivå og kjønn?  

-Hver onsdag har vi kveldskjøring i Geilolia. Der er alle medlemmene i klubben velkommen uansett nivå og ambisjoner. Vi deler inn i grupper etter nivå samt et par sosiale grupper, og når en kjører blir flinkere rykker denne opp til neste nivå. Mandagene leier Geilo IL heisen i Geilolia, så det blir en ekstra trening for de som ønsker.

Fokuseres det mest på å hjelpe de som ønsker å drive med snowboard som toppidrett, eller på de som drar i bakken kun for å ha det gøy uten noen konkurranse-ambisjoner?

-Vi prøver å legge til rette for alle. De som satser på Norgescupnivå krever mest ressurser, men nå har vi også lagt inn ekstra ressurser på de som skal bli konkurransekjørere om noen år.
De som driver med toppidrett ivaretas gjerne av NTG, men med klubben i ryggen som blant annet hjelper til med økonomisk støtte.

Dere fortalte etter nominasjonen at dere har investert rundt en million i prosjektet ”tidligpark i Havsdalen”. Kan dere fortelle litt mer om hva dette går ut på?  

-Snowboardparkene på Geilo har tidligere ikke vært blant de første i landet som åpnet. Skisentrene har begrenset med ressurser på snølegging og har prioritert «flate» alpinløyper. Dette har vært frustrerende, da parkene ofte ikke har åpnet før etter jul, og ikke vært helt ferdigbygd før til vinterferien i februar. Geilo IL og Geilo skisenter inngikk derfor en avtale om samfinansiering av dette prosjektet. Målsetting var at parken skulle åpne samtidig med de første alpinløypene og være blant de første parkene som åpnet i landet. Parken skulle ikke være for stor. Det tar for lang tid å bygge en stor park. Den skulle være tilpasset «mellomnivået» med blå og rød linje. Det skulle også være kort heis. Flere områder på Geilo ble vurdert, det det ble kommet fram til at Havsdalen var ideell. Der var det meste på plass allerede, og det var kun behov for nytt snøkanonanlegg og lysanlegg. I tillegg ble det planert og bygget kuler i terrenget.

Mange snowboardklubber lurer sikkert på hvordan dere kan ha finansielle midler til å investere et så stort beløp? 

-Vi er heldig som har et idrettslag med solid økonomi. Det skyldes selvfølgelig Skarverennet som gir gode inntekter og er grunnlaget for driften i laget. Her legges det ned et enormt antall dugnadstimer fra lokalbefolkningen på Geilo som igjen gir gode inntekter tilbake til Geilo IL. De andre gruppene har fått midler til investeringer, kunstgressbaner og skistadion. Nå var det snowboard og freestyle sin tur. 

Hvem samarbeider dere med? 

-Vi har selvfølgelig et samarbeid med skisentrene. Vi er totalt avhengig av et godt samarbeid med dem. De bygger lekeplassen vår og vi kommer med innspill på hva vi trenger kommende vinter, og de tilrettelegger også for oss når vi skal ha konkurranser. Næringslivet støtter hovedlaget i Geilo IL som videreformidler de økonomiske midler til gruppene. Da slipper næringslivet å ha 5-6 grupper som maser om midler. Et meget bra opplegg. 
Vi samarbeider også med NTG på reiseopplegg, og de hjelper oss på trenersiden både ved at elevene stiller opp som trenere og at Marius og Mira (trenere på NTG) stiller opp som barmarkstrenere for gruppa vår.

Hvordan er en vanlig vinteruke hos Geilo IL-snowboardgruppa? 

-Vi har engasjert Rune Lundsør som trener for «satsningsgruppa». De trener i Fjellparken to-tre kvelder i uka. I tillegg tar de en økt på kort varsel når forholdene er perfekte. Det kan være pudderkjøring eller annet moro. Onsdagene er den store breddedagen. Da samler vi nybegynnere, kids og viderekommende i Geilolia med elevene på NTG som trenere. På denne kvelden er vi gjerne 50- 60 stykker. Når det nærmer seg helgen er det kanskje konkurranse et eller annet sted og vi stikker avgårde. Gjerne med overnatting for å bygge opp et ekstra godt miljø. 
I tillegg har utøverne våre tilbud om barmarkstrening 2 ganger i uken sammen med de andre vinteridrettene + barmark med Mira og Marius for snowboard og freestyle. Styret jobber gjennom hele uken med tilrettelegging og logistikk for trenere, utøvere, reiser og arrangement - store som små.

 

Hvilke aktiviteter har dere utenom sesongen?

-Vi har lang vinter på Geilo. Derfor roer vi ned de fire månedene det ikke er snø, men en tur på Folgefonna prøver vi å få til. I fjor hadde vi også en tur til Saas Fee i høstferien.
Vi har en skaterampe ved idrettshallen hvor aktiviteten er stor i sommermånedene, og på høsten mens vi venter på åpne bakker brukes railparken vår ved idrettshallen hyppig både av våre utøvere og av NTG.

Hva er planene deres for denne vinteren?

-Denne vinteren har vi allerede arrangert den første Norgescupkonkurransen i Fjellparken, og nå står kidskarusellen for tur. Det er et to dagers lavterskel arrangement med en enkel slopestyle og en crossløype. Pizza og grilling hører med. 
Senere i sesongen stiller vi opp på det som er av Norgescup. Om Uvdal trenger litt hjelp til snowboardcrossen stiller vi opp. Vi skal også arrangere en 3 stjerners norgescup i mars. 
NM er et høydepunkt. Da bruker vi mye penger på overnatting og sosiale sammenkomster. Sesongavslutning pleier vi å ha 2. påskedag. Da kjører vi parallellcarving der de beste kanskje må kjøre switch for at det skal bli jevnt i mål.

Hvorfor bør snowboardere melde seg inn i en klubb?

-Samhold er alltid bra. Det er mye mer morsomt å gjøre ting sammen enn å være individualist. Snowboardforbundet får økonomisk støtte fra Idrettsforbundet ut fra antall medlemmer. Mange medlemmer fører til mer penger som kan brukes på snowboardaktivitet.

Hvordan tror dere at det å drive en aktivitet som snowboard kan ha positive eller negative konsekvenser for barn og ungdom?

-Mange av dagens ungdommer (og voksne) har grodd fast i data, nettbrett og telefonen. De som oppdager gleden ved å komme seg ut i det fri vil få et bedre liv. En perfekt dag i parken eller en pudderdag gir gode opplevelser. Dersom vi kan få ungdommen til å bli glad i naturen og dermed ha et aktivt «uteliv» har vi gjort en god jobb. Vi kan ikke se noen negative sider med å kjøre snowboard på et ungdoms- eller mosjonsnivå. Når det gjelder eliten har nivået blitt så høyt at det er en stor risiko. Noen kan bli fristet til å gå for fort frem og da kan alvorlige skader oppstå.

Dere får mye ros for mye alt dugnadsarbeidet fra noen av ildsjelene i klubben, men alt arbeidet i kulissene er kanskje ikke alltid like synlig for alle. Fortell litt om det arbeidet dere gjør? 

-I samband med arrangementene er det mye forberedelser som ikke er særlig synlig for de som bare er med på arrangementsdagen. Ellers er det jo styremøter, planlegging og logistikk, det går gjerne en halvtime om dagen til diverse telefoner og liknende. Organisering av treningene tar en del tid, vi må sørge for at vi har 10-15 trenere på plass til hver onsdag.

-Vi vil gjerne avslutte med å takke ildsjeler og den flotte foreldregruppen. Vi er alle avhengig av en spydspiss, engasjerte foreldre og god dugnadsånd for å gi best mulig tilbud til alle våre barn og unge.

 

Ønsker du å melde deg inn i en klubb? Det kan du gjøre her!