NyheterLandslagssjef Per Iver Grimsrud og osteopat Stian Lauritzen (innfeldt) må ut på løpetur etter Marcus Klevelands verdenscup-seier i natt. Foto: Process Films

Landslagssjef Per Iver Grimsrud og osteopat Stian Lauritzen (innfeldt) må ut på løpetur etter Marcus Klevelands verdenscup-seier i natt. Foto: Process Films

Kleveland vant – landslagssjef tapte veddemål

Skrevet av Peter Gløersen, 04. Sep, 2017

Marcus Kleveland vant sesongåpningen i New Zealand. Dermed må Per Iver Grimsrud ut på grusomt motbakkeløp. 

At det er noe spesielt med 18-åringen fra Dombås har vært kjent i lang tid. Natt til mandag viste han det igjen, da han vant world cup-åpningen i Cadrona, New Zealand. Kleveland hadde en dårlig første treningsdag, og gikk glipp av andre treningsdag fordi han falt på skateboard. Han slo imidlertid hardt tilbake i finalen, med et run bestående av switch backside 1080, cab 1260 og backside trippelcork 1440. Poengsummen på 85.58 klarte ingen å tukte. 

– Sesongen kunne ikke startet bedre! Det ga meg litt ekstra piff å vinne første konkurranse. Nå ser jeg frem til å komme ordentlig i gang, sier Kleveland, som har X Games og OL som sine hovedmål denne sesongen. 

Landslagssjef Per Iver Grimsrud kunne dra frem frem vinnergliset – men måtte fort tørke det av seg da han fant ut at landslagets osteopat, Stian Lauritzen, hadde inngått et veddemål på hans vegne. Dersom en av kjørerne kom på pallen måtte Lauritzen og Grimsrud løpe opp Cadrona - til skianlegget på toppen av fjellet.  
– Det er 13 kilometer med motbakke. Det er skikkelig bratt, og går bare oppover. Han er stor i kjeften han Grimstad-fyren, sier Grimsrud om Laurtizen. 

Nordmenne dropper airbag
Å trene med skumbasseng eller airbag istedenfor snølanding er noe Shaun White for alvor introduserte før OL i 2010. I sommer har landslagssjefen lagt merke til at konkurrentene har oppskallert bruken. 
– Jeg har blitt litt bekymret over hvor mye de trener på bager. Vi velger å ikke gjøre det. For det første har vi ikke anlegg for det. For det andre ønsker ikke gutta å bruke det. De vil heller kjøre snowboard på snø. Jeg tror vårt opplegg med mange dager på snø er bedre. Konkurrentene glemmer en ting med den bagen – at det ikke er snø.

Nytt triks fra Kleveland
Kleveland introduserte et nytt triks i New Zealand. Han gjorde en cab 270 boardslide til en corket backside 450 rotasjon med tailgrab av railen. 
– Jeg så en gjøre noe liknende på nettet og ble inspirert. Så prøvde jeg det første gang i Australia før vi reiste hit til New Zealand. Det gikk fint å gjøre det i konkurranse også, sier Marcus.  

Krevende forhold
Værforholdene i New Zealand har vært krevende, med mye temperaturendringer som har ødelagt snøen. Det satte en stopper for resten av landslagskjørerne.
– Snøen er helt «død». De fleste av våre satte seg fast på hoppkanten i kvalifiseringen, fordi det var sukkersnø. Arrangøren holdt på å avlyse konkurransen, men det ble heldigvis mulig å kjøre. Han som vant taklet det bra. Ikke noe vondt om Dombås, men han er vant til dårlige forhold, sier Grimsrud. 

Norendal-fall på sistehoppet
Silje Norendal landet cab 900 i sitt run, trikset som ga henne gull i X Games Norway, men falt på sin backside 720. Landslagstreneren ser progresjon hos Kongsberg-jenta, men merker også at de utenlandske jentene har hevet nivået sitt.
– Det hadde vært spennende å sett hvor høyt Silje hadde kommet om hun ikke hadde falt. Hun mangler litt på railsa, men har sett stabil ut på hoppene. Vi ser de andre har økt vanskelighetsgrad, Jamie Anderson vant med cab dobbelcork 900.


Etter nattens konkurranse leder Kleveland world cupen sammenlagt, før sesongen fortsetter med big air-konkurranser på stilas i København, Milano og Beijing i november. Marcus Kleveland, cab 1260. Foto: Glenn C. Pettersen / Process Films


Herrer

1. Marcus Kleveland

2. Darcy Sharpe

3. Carlos Garcia Knight

4. Chris Corning

5. Redmond Gerard

6. Billy Morgan

7. Michael Ceccarelli

8. Judd Henkes

9. Rene Rinnekangas

10. Nicolas Huber

11. Nikolas Baden

12. Moritz Thonen

13. Lyon Farrell

14. Mons Røisland

15. Sebastien Toutant

16. Seppe Smits

17. Peetu Piiroinen

18. Markus Olimstad

19. Hiroaki Kunitake

20. Isak Ulstein

 

Damer

1. Jamie Anderson

2. Miyabi Onitsuka

3. Zoi Sadowski Synnott

4. Reira Iwabuchi

5. Katie Ormerod

6. Spencer O’Brien

7. Silje Norendal

8. Sofya Fedorova

9. Laurie Blouin

10. Hailey Langland