NyheterMorten anmelder fremtiden

Morten anmelder fremtiden

Skrevet av Morten Sandvik, 05. Des, 2017

Global oppvarming har allerede satt sine spor. Nå er byggingen av innendørshall i Norge også i gang. Norgescup-speaker og Lazerkitteh-råtass, Morten Sandvik, har dratt til Nederland for å ta en nærmere kikk på hva vi har vi vente.  

Les rapporten hans under:

 

Selv før snøens død, har Norge satt i gang byggingen av sitt første innendørs skianlegg på Lørenskog. Men kan det sammenlignes med ekte vare? Og trenger vi det? Jeg dro til Nederland for å måle temperaturen, snøen og stemningen, i en av Nederlands mange innendørshaller.

Snowworld Zoetermeer ligger 12 km utenfor Haag og ca 50 km fra Amsterdam. Men det er hvert fall 17 skihaller utenom i Nederland, så mulighetene er mange uansett hvor i landet du måtte befinne deg.

Nederlandsk snowboardhistorie
Nederland er flinke på mange ting, men snowboard har ikke tidligere vært en av de. De fleste snowboardere over 12 år husker sikkert Nederlenderen Jody Koenders sinnssyke slam i The Arctic Challenge i 2006. Det er i hvert fall det sterkeste inntrykket jeg har av nederlandsk snowboardkjøring. Med mye av landet under havoverflaten, ligger det ikke akkurat til rette for å dyrke snøsport - trodde jeg.

Etter først å ha gått til togstasjonen, tatt tog til en annen togstasjon, tatt trikk til Zoetermeer, for så å måtte gå den siste 1,5 kilometeren, var jeg temmelig svett, forbanna og klar for å kjøle meg ned i den store fryseboksen, mens jeg hyllet det deilige kollektive transporttilbudet vi har hjemme i Norge.

Puddel-pris
For ca. 250 kr for dagskort med studentkort, er ikke prisen noe å klage over. Leie av utstyr er også relativt billig; Månedskort koster cirka 500, noe som er som et månedskort på et gjennomsnittlig norsk treningssenter.
Om mine mistanker er rett vil pris på årskort/månedskort på Lørenhallen tilsvare prisen på en hund. Ikke noe sånn blandingsrase heller, men en ekte bra avla bikkje, med gode gener og vaksiner i orden. Kanskje en puddel, Leonberger eller Pomerian. Men jeg har tatt feil før, og kan sikkert gjøre det igjen og.

Servicen i Nederland er forferdelig. Det virker som absolutt alle hater å jobbe, noe jeg for så vidt skjønner. Men det går an å smile. Tipper de ansatte i Lørenskoghallen kommer til å smile mer, men med dyre heispriser kommer sikkert lønna deres til å være tilsvarende også. Så litt smil, synes jeg da man kan forvente.

Darth Vaders lokalanlegg
Hallen er mindre enn den som kommer i Norge, men ser allikevel temmelig gigantisk ut. Utenfra ligner den litt på et sånt dystopisk bygg jeg har sett i Star Wars. Hallen holder deilige 5 minus grader. Noe jeg vil si er en fin norsk vintertemperatur. Snøen lå lett og fint, over et tjukt lag av is. Jeg vet ikke om dette er gode eller dårlige forhold, til Zoetermeer å være. Samme det for nederlenderne, for bakkene er fulle. Stinn brakke, som i Tryvann en søndag i vinterferien. Lyset der inne er trist og grått. Til tross for anleggets iherdige innsats med å pynte opp med julepynt og dårlige reklamer for Jägermeister, fikk man en ekkel følelse av å være i en stor fryser. Utseendemessig ser den like dystopisk ut innvendig, som utvendig. Om Darth Vader hadde kommet kjørende, hadde jeg ikke blitt det minste overraska.

Dette forblir også den største forskjellen til den ekte varen. Mennesket er avhengig av sollys og naturlig luft for å føle seg vel. I denne dystre fryseren, skal man se sabla langt etter noe naturlig sollys, og kanskje enda lenger, til å føle seg helt vel.

Alpinunger i kondomdress og rail-linjer
Zoetermeer består av to mindre bakker, og en lang ”utforløype”. Ikke engang i Nederland slipper man unna små alpinunger i kondomdress og leggbeskyttere. Noen av de hadde også plassert seg på kulen ved hoppet, så alpinetikette lever i beste velgående, også i Nederland. ”Utforløypa” var om mulig enda mer dyster enn resten av anlegget. Og følelsen fra å ha gått fra en stor fryser til en stor kiste var markant.

Parken består av en railelinje med 4 valgfrie elementer, deriblant en kinkrail og en lang flatrail, samt et lite hopp med ganske isete landing. Jeg kan ikke nok om snøproduksjon, men tipper det blir mykere hjemme i Norge. Samt enda flere hits.

Personlig nederlag
Første tur og første salto for sesongen. Men hva er det som skjer? Ingen applaus? Ingen klumsete nederlendere som skriker ”Shakka Bro!!”, eller ”You’re sick, man!”. Har vi kommet så langt, selv i Nederland, at verdens sikreste crowd pleaser SALTO, ikke skal få applaus lenger? Skuffelsen griper tak i meg, og jeg savner Norge. Jeg savner luften fra naturen, og lyden fra skogen, jeg savner til og med den fæle trikketuren opp til Tryvann. Der slipper jeg i hvert fall å gå.

Jeg skjønner raskt hvorfor applausen uteblir. Den lokale snowboardklubben har trening. Unger ned i elleveårsalderen trikser og railer på lik linje som de gjør hjemme i Norge. Jenter og gutter, gjør 360, 540 og rodeoer. De mer voksne kjørerne kjører rails på et helt sinnssykt høyt nivå. Det er hardway rotasjoner til nosepresses og i det hele tatt lite som skiller kjøringen her, fra en railjam hjemme i Norge. Det er nederlendernes bitre hevn. Revenge of the Netherlands.

 

De er så sinnssykt gode på rails. Jeg vet ikke hvordan de er om de skulle kjørt pudder, eller bare flyti ned en helt vanlig bakke. Men med en railelinje som står tett, og en heis, som gjør at du får en sillion hits i løpet av en dag, så blir du god på rails. Etter hvert som jeg kjører noen runder, innser jeg at trening egentlig er et godt begrep, for med så mange runs, blir man uten tvil sliten.

Skuffende for meg, bra for dem. Og bra for oss, når innendørshallen med samme, om ikke bedre, muligheter kommer til Norge.

Alt i alt er det utelukkende positivt med innendørshall. Riktignok kommer det mest sannsynlig til å bli dyrt. Det er dystert og nitrist, men man kan lære seg å like det. Alternativene vil heldigvis være mange i år fremover.
Plassen vil aldri kunne måle seg med den ekte varen. Gleden med å henge med likesinnede, og ha et tilholdssted er derimot like genuin som den ville vært hvor som helst ellers. Så som et alternativ til å dra i bakken, og ikke minst i sommerhalvåret, vil det være en rått tilbud veldig mange vil benytte seg av. Vi kan begynne glede oss til terping av railetriks.

Jeg tror også at snøkvaliteten innendørs vil bedres kraftig med tiden som kommer. Noe som blir nødvendig, da snøkvaliteten utendørs, synker.

Alt i alt: 3,5 av 5 snøfnugg.