NyheterMøt Snowboardforbundets nye talentutviklingsansvarlig.

Møt Snowboardforbundets nye talentutviklingsansvarlig.

Nyansatt: Marius Håker

Skrevet av Peter Gløersen, 06. Sep, 2016

Steinhugger, saueslakter og omsorgsarbeider, men mest av alt Snowboardforbundets nye talentutviklingsansvarlig.

Hvordan har den første uken vært?
Hektisk, jeg tjuvstarta og starta før kontrakten starta. Men det har vært interessant, jeg har fått mer ansvar enn jeg hadde trodd og må strekke meg over flere felt.

Hvordan blir jobben på Snowboardforbundet i forhold til NTG?
Nå får jeg jobba med en mer spissa gruppe. Samtidig får jeg følge dem etter videregående også. Å ikke måtte gi fra meg utøveren når de er ferdig med skole. Det er det råeste, egentlig.

Håker er allerede i gang med å sette sammen barmarksopplegget til juniorene. Hva har du lyst til å få til i jobben?
Målet er å sørge for at det alltid er folk der og puster landslaget i nakken. Landslagskjørerne skal frykte juniorlandslaget. Og så skal junior-landslag frykte gutta under. Det blir en frykt-basert utvikling i snowboard-Norge. Neida, men det blir kontinuitet. Det skal alltid være noen juniorer der til å ta over stafettpinnen.

Fortell om den nye talentsatsingen?
Jeg kjenner ikke helt til hvordan det har vært før, men nå skal jeg følgejuniorlaglandslaget mye tettere enn de har blitt fulgt opp tidligere.En rolle som har vært savna tidligere år. Jeg skal også være med å organisere camper og lignende for de som er under juniorlandslaget. Samtidig skal jeg bidra til at klubbtrenere får enda mer spisset kompetanse.

Du var med på en samling med NTG og Snowboardforbundet i helgen. Hvordan var det?
Ja, det var en åpen samling for ungdomsskoleelever i helgen. Bra trøkk. Der var det 10 påmeldte fra norgescup, og mange som har lyst på en juniorplass i fremtiden tenker jeg. De ga alt og det var ingen som stod oppreist etter en eneste test, men de var oppe igjen og leverte på neste øvelse. Vi hadde også med to fra funkis, som imponerte. Det var fett!


Hvordan er nivået på de norske talentene?
Norge er jo i toppen, egentlig i de fleste alderstrinnene. Det finnes andre land som har gode kjørere, men Norge har verdens beste landslag, og jeg mener også vi har verdens beste talenter. Vi har gode kjørermuligheter. Alt ligger til rette for oss.

Hva med anleggene? Hvordan er de å utvikle seg i som talent?
For de beste som tas ut på juniorlandslaget blir det mye Alpene på høsten, med Saas Fee, Hintertux og Stubai. Juniorene kommer til å reise dit på egenhånd. Så blir det Breckenridge før jul, for å virkelig klargjøre oss for sesongen. Når sesongen er i gang er det gode løyper der norgescupen er og NM-løypa pleier også å være veldig bra. Når det er sagt så mangler jo Norge de største hoppene for å utvikle de beste. I de norske parkene er det er gode muligheter for kids opp til junior, men vi har litt å gå på for å ta det siste steget.

SE OGSÅ: IDOL-opptredenen til Marius "Håpker"

Kan du fortelle litt om din tidligere jobberfaring?
De fleste kjenner meg nok som NTG-trener, men jeg er jo egentlig steinhugger, saueslakter, omsorgsarbeider, støttekontakt og gartner. En salig miks av livsnytelse som har gjort meg til det komplekse individet jeg er i dag. Man må jo tjene til livets brød. For å kjøre snowboard om vinteren må man jobbe på sommeren og høsten.

Apropos å tjene til livets brød. Hvordan er det for talentene å slå gjennom nå, i forhold til i dine dager?
Det er mye vanskeligere i dag. Det er mindre penger og langt høyere nivå. Jeg har vokst opp i en gylden snowboardtid. Kanskje ikke den beste, men den siste av en god periode. Bortimot alle som kjørte aktivt hadde jo sponsor. Nå er det kids som er bedre enn vi noengang var som ikke får sponsor.

Da er det kanskje enda viktigere med et ordentlig tilbud til juniorene?
Ja, det blir viktigere og viktigere. Det var absolutt mye lettere å slå gjennom i 2006, enn det er i 2016. «Men itj gløm at oss var god oss også da».

Har du noen fun facts å melde fra Oppdal?
Jeg er jo blodpatriot, da. Oppdal har kanskje de råeste fjellene i Norge. En infrastruktur som ikke ligner på noen andre. En annen fun fact er at det var like rått der i 1960 som nå. Også har vi curlinghall og bowlinghall. Alt du trenger.

 

Vi avslutter intervjuet med noen fine bilder slik som vi gjorde i forrige nyansattintervju.

 

Seasonedit 2008 from Marius håker on Vimeo.