Nyttårstalen 2017

Nyttårstalen 2017

«The Norwegian snowboard team is to snowboarding like the Brazilian soccer team is to soccer». Omtrent slik uttrykte NBC´s TV-kommentator seg under årets Dew Tour i Colorado. Lite gjør vel nordmenn flest mer stolte enn når Norge omtales positivt i verdens største land, utlandet, og vi brettkjørere er kanskje intet unntak.

Silje Norendal, Dew Tour, Colorado. Foto: Process Films



Den neste er den beste
Samtidig handler det om langt mer enn at vi blir litt kry. Når landslaget og heltene hylles, skaper det masse oppmerksomhet som kan komme hele snowboardmiljøet til gode.

For å sitere tittelen på boken til en (kul) alpinist, Kjetil Andre Aamodt: «Den neste er den beste». Forventningene til hva de beste utøverne og kjørerne kan levere i kommende konkurranser driver medieinteressen og flytter penger i sponsormarkedet. Det er opp til oss i Snowboardforbundet, og alle andre aktører i det norske brettmiljøet, å omsette økt oppmerksomhet til enda mer aktivitet for alle brettkjørere.

Om noen uker er det OL og Paralympics i Sør-korea. Så er det klart for nok et X Games Norway. Vi ønsker landslaget lykke til!

Markus Olimstad, Dew Tour, Colorado. Foto: Process Films



Klar for nye 30

I Snowboardforbundet legger vi bak oss et skikkelig spennende år.

Et høydepunkt er at vi nå er 30 år. Snowboardforbundet ble etablert av ildsjeler i snowboardbransjen vinteren 1987-88. I oktober, på Snowboardawards, sparket vi i gang feiringen. Noe av det viktigste vi gjør i jubileumsesongen er å samle historien om norsk brettsport. Det er gøy å se at så mange ønsker å dele informasjon, kunnskap, bilder og film!

Et annet høydepunkter er at vi har fått lov til å være med å gjennomføre nye og litt annerledes arrangementer som Lofoten Banked Slalom, Banged Slalom i Hemsedal og Team Battle på Kvitfjell, sammen med lokale entusiaster og dedikerte alpinanlegg. Norgescupen og NM er viktige arrangementer. Samtidig er det riktig at vi sammen også skaper aktivitet for bredden av brettmiljøet. Det skal vi, og Snowboardforbundets sponsorer, fortsette med i 2018.

Gode og fornuftige samarbeid mellom bransjeaktører, arrangører, klubber, anlegg, sponsorer medier, ildsjeler, stat og kommune, stiftelser og oss i Snowboardforbundet, på tvers av det som gjerne, og av til feilaktig, omtales som det organiserte på den ene siden, og det private, kommersielle eller egenorganiserte på andre siden, har bidratt til å skape nytt liv og sunn aktivitet for brettkjørere i Norge. I idrettsnorge kan ofte slike samarbeid bli sett på som krevende. Det etableres av og til unødvendige og kunstige konfliktlinjer. I Snowboardforbundet er vårt mål å ha et avslappet og pragmatisk forhold til hva som best kan skape aktivitet for flest mulig.

Stian Sivertzen, Lofoten Banked Slalom. Foto: Daniel Tengs

.


Skateboard- og snowboardforbundet
Et tredje, og banebrytende høydepunkt, er etableringen av samarbeidet med Norsk Organisasjon for Rullebrett (NORB). I august sa styret i Norges idrettsforbund og Olympiske og paralympiske komite (NIF) «ja» til søknaden fra Snowboardforbundet om opptak av skateboard som en idrett i NIF, organisert under Snowboardforbundet. Fra oktober har Henning Braaten, en av norges beste skatere gjennom tidene, vært ansatt i Snowboardforbundet for å bistå skatere over hele landet i arbeidet med å etablere flere anlegg og skape aktivitet lokalt. Henning arbeider også med å etablere det første, norske skateboardlandslaget.

Surfesamarbeid
Det vi vil bevare, må vi endre og utvikle, heter det seg. La oss også bruke årets siste dag til å se fremover.

I bølgene, der ute i brettsportens naturlige opphav, har mange surfere kanskje latt seg inspirere av samarbeidet mellom skateboard og snowboard. I en uhøytidelig avstemning på Facebooksiden til Norsk surfeklubb svarte 228 av 240 at en felles organisasjon for «snow, skate og surf» er veien å gå. Surfing er i dag organisert i Norges seilforbund.

Under høstens surfe-EM i Stavanger fant et litt historisk møte sted. Sammen med representanter fra Seilforbundet og Norsk surfeklubb, så vi på hvordan vi kan gjøre mange surferes ønske om en ny form for organisering til en realitet. «Surfere, skatere og snowboardere hører sammen», sier Tore Kramer, lokal EM-initiativtager i Stavanger og sjef i Norsk surfeklubb. Det er vi enige i! Seilforbundet, på sin side, ønsker å lytte til surfernes ønsker. Det er prisverdig.

Fundamentet
Det er mange gode grunner til å lage et brettforbund.

For at en organisering av en sport skal oppleves som riktig, må den være naturlig. Den må ta på alvor sportens historie og kultur. Utøvernes egne ønsker og behov må lyttes til. I forkant av snowboards OL-debut i Nagano i 1998, gav Den internasjonale olympiske komite (IOC) ansvaret for gjennomføringen av OL-kvalifiseringen til Det internasjonale skiforbundet (FIS), og ikke til Det internasjonale snowboardforbundet (ISF, nå WSF), med sin da velfungerende, etablerte verdenscup, støttet av alle de beste kjørerne. Det var kanskje en enkel løsning for IOC, men det var naturstridig, og det splittet sporten internasjonalt.

Tilbakemeldingene fra miljøet, selv hos noen av våre arge kritikere, er at et brettforbund, det høres riktig ut, det er naturlig. At det oppleves slik er kanskje den viktigste grunnen til å lage et brettforbund. Det er fundamentet som må være på plass for at vi skal lykkes.

Andreas Wiig, Len Roald Jørgensen, Frode Sandbech, Fredrik Perry og Eirik Nesse, Snowboardawards 2017. Foto: Peter Gløersen


Brettkontroll

En annen god grunn er det vi kan kalle «brettkontroll», etter tittelen på Emil Triers film fra 2006, om skateboards utvikling fra undergrunnskultur på 70-tallet til en plutselig kommersiell eksplosjon når forbudet ble opphevet i 1989. Per Olav Hetland, NORB-sjefen selv, sier det godt: «Nå er skateboard også en OL-gren, like it or not. Da må vi skatere enten organisere oss selv, eller så vil noen andre gjøre det. Vi har valgt å ta kontroll over egen sport og søke et samarbeid med våre venner i Snowboardforbundet. Sammen står vi sterkere i arbeidet for blant annet flere og bedre anlegg, arrangementer og rekruttering til sporten.»

På lik linje med skateboard, er også surfing en ny gren under OL i Tokyo i 2020. Snowboardforbundet, som et av de mindre særforbundene i NIF, målt i antall medlemmer, vil i nær fremtid oppleve en klar forventning om rasjonalisering av driften gjennom samarbeid med andre idretter. For enkelte særforbund kan også sammenslåing være aktuelt, og i ytterste konsekvens bli påtvunget. Ved å lage et brettforbund leder vi an dit vi selv vil.

Karsten Kleppan, Rådhusplassen. Foto: Peter Gløersen


Like og ulike

En tredje god grunn er at de fleste surfere, skatere og snowboardere respekterer hverandre, både for hva vi har felles, og for hva som skiller oss. Opphavet vårt er det samme, men vi er også tre ulike sporter. Målet er ikke at vi skal bli likere og enige om alt. For surferne, for eksempel, er det ikke et mål å bli mange. De gode bølgene er så få. Snowboardsporten er så godt organisert at vi må passe på så vi ikke glemmer leken og spontaniteten. Skatere som vil satse mot OL er nødt til, på ganske kort tid, å tilpasse seg et system som er fjernt fra sportens røtter. Samtidig som vi er gode på å anerkjenner at vi er forskjellige, kan vi også være trygge i troen på at vi står enda sterke sammen, og at vi har mye å tilføre hverandre.

Ved at vi organiserer oss på en måte som lar oss ivareta kulturen og røttene til hver enkelt brettsport, står vi samtidig friere til å utforske nye måter å finansiere aktivitetene våre på. Vi kan kanskje våge å tøye grensene for nye typer samarbeid med nye sponsorer, organisasjoner, idretter og arrangører, i visshet om at brettsportenes egenart fortsatt bevares. Det vil skape og legge til rette for mer aktivitet og bedre rammevilkår, både for bredde og topp.

Samarbeide og utfordre
Samtidig som vi kan være stolte av å være et særforbund i NIF, kan vi også utfordre en organisasjon og et system hvor nytenkning er påkrevd. Nærmere femten år etter at Snowboardforbundet for første gang fremmet forslag på Idrettstinget om direktemedlemskap i særforbund, i tillegg til konkrete tiltak for å forenkle det administrative arbeidet i mindre klubber og idrettslag, såkalt Enklere idrettslag, gjennomføres begge forslagene nå som prøveordninger i 2018. På samme måte kan et brettforbund fremme saker både på Idrettstinget, og i Stortinget, som bedrer rammevilkårene for snowboard, skateboard og surfing.

Snowboardpresident Ola Keul.
Foto: Peter Gløersen.


Brettforbundet
Alt vi har lært, på godt og på vondt, i Snowboardforbundet de siste 30 årene, all kunnskapen NORB har opparbeidet seg siden 1978, alle de entusiastiske norske surfernes kjennskap til sporten og forståelse for miljøet, alt dette og alt vi står for, kan vi ta med oss når vi skal lage en felles organisasjon for brettsport.

La oss gjøre 2018 til året hvor Norge er det første landet i verden som får sitt eget felles forbund for snowboard, skateboard og surfing.

Vi er klare til å lage Brettforbundet.

Godt, nytt år alle sammen!

På vegne av alle oss i Snowboardforbundet,
Ola Keul

Se så mye annet spennende!

Resultater Norgescup Larvik
22.3.2024
Ikon brettIkon brettIkon brettBrettforbundet logo symbol

Resultater Norgescup Larvik

Resultater fra Norgescupen i Larvik 16. mars

World Rookie Tour Finale
22.3.2024
Ikon brettIkon brettIkon brettBrettforbundet logo symbol

World Rookie Tour Finale

Norsk seier i World Rookie Tour finalen!

World Rookie Tour Finale og Junior VM
20.3.2024
Ikon brettIkon brettIkon brettBrettforbundet logo symbol

World Rookie Tour Finale og Junior VM

Det er klart for World Rookie Tour finale 17. Mars–22. mars og Junior VM 23.–30. mars

World Cup Corvatsch
20.3.2024
Ikon brettIkon brettIkon brettBrettforbundet logo symbol

World Cup Corvatsch

Det er klart for siste World Cup i Corvatsch

Juniorsamling på Stryn 12.-16. juni
20.3.2024
Ikon brettIkon brettIkon brettBrettforbundet logo symbol

Juniorsamling på Stryn 12.-16. juni

12.-16. juni inviterer NTG Geilo og Brettforbundet til juniorsamling på Stryn

Recap NM halfpipe og NC big air i Skimore Oslo, Wyller
19.3.2024
Ikon brettIkon brettIkon brettBrettforbundet logo symbol

Recap NM halfpipe og NC big air i Skimore Oslo, Wyller

Sjekk her for recap fra NM halfpipe og NC big air i Skimore Oslo, Wyller

alle artikler