NyheterØstreng om Void

Østreng om Void

Skrevet av Peter Gløersen, 22. Nov, 2018

Aleksander Østreng sin film «Void» er endelig på nettet. Les intervju og se filmen her. 

En av landets desidert mest underholdene snowboardere har i år laget sin egen film, sammen med Martin Stuve Strøm. Koble opp macen til storskjerm og nyt 19 minutter med Østreng og venner. Men først kan du lese litt om hva han selv har å si om filmen. 

 

Shit, så rå filmen var!
Takk ass!

Fornøyd?
Ja, jeg er jo stort sett det. Det er litt tullete, men det er alltid ting man ser når man har filmet, som jeg ønsket gjøre bedre. Jeg vet at jeg aldri blir fornøyd. Vi har dedikert et helt år til å lage den, og jeg ser tilbake på det som en bra greie. Martin har gjort en fantastisk jobb, så det er bare personlig og egne ting jeg skulle ønske var bedre. Men alt i alt er jeg fornøyd.

Hvordan har tilbakemeldingene på filmen vært?
Nå har jeg jo akkurat lagt den ut i dag, men jeg har vist den til sponsorer og sånne ting og alle de har vært superstoka. Jeg har stort sett bare fått hyggelige tilbakemeldinger. Hvordan er det annerledes å skulle filme en film istedenfor en part?
Det er en annerledes prosess. Vanligvis skal du samle tre og et halvt minutt i løpet av sesongen, som er rundt 20-25 triks. Da vil man gjerne makse litt. Triksene dine må da holde standarden til resten av filmen. Når vi visste vi skulle lage film må man produsere masse, men samtidig holde en viss standard. Det åpnet egentlig for at vi kunne kjøre alle spotsa vi hadde lyst til å filme.

Hvordan var premieren?
Det var helt fantastisk. Jeg hadde ikke forventet at så mange dukket opp. Det ble tjåka-fullt og de virket stoka. Hyggelig å se miljøet stille opp for noe vi har jobbet hardt for. Jeg ville ha en filmvisning, ikke film med afterparty. Så vi leide Bruket bar som stenger klokka ett. Jeg ville at snowboardinga var i fokus. Folk har alltid en unnskyldning til å ha en fest. Jeg ville vise den til de som faktisk har lyst til å se snowboarding, ikke folk som er ute etter en fest. Lage en happening for miljøet.

Hvor involvert har du vært i klippinga?
Jeg har en del timer med Martin når han har klippet. Føler at jeg har vært med å hatt innspill på oppbygging rekkefølge av triks. Jeg tror han vet at det er et prosjekt vi gjør sammen. Vår lille brainchild. Martin er veldig opptatt av at jeg også skal føle at jeg var fornøyd. Jeg tror det ble veldig naturlig. Greit at jeg som har mesteparten av kjøringa har kommet med innspill, og så er det alltid greit å diskutere med noen.  
Martin har gjort en helt sinnsykt bra jobb. Han har sittet lenge og finpusset og jeg føler det ble en rød tråd gjennom filmen...Hvilket klipp tok lengst tid å få?
Det sisteklippet tok ganske lang tid. Jævlig vanskelig med de railsa etter hverandre. Det vanskelige var å få en lipslide uten for mye fart inn på neste rail. Den tok sikkert 80 trys. Og så var det den tailgrab inn i en vegg til mctwist i neste, som er i introen. Der var det isete spor som spytta deg inn i veggen. Jeg bomma så mye på å få en  ålreit tailgrab. Holdt sikkert på i hundre trys. Problemet var at Martin kjørte follow, så han måtte gå like mye som meg. Len fikk ikke kjørt noe den dagen for jeg brukte så lang tid. Skulle prøve på nytt neste dag, men den vi endte opp med å bruke i filmen  skjedde etter 40 trys. Så vi gjorde sikkert 60 forsøk helt unødvendig. Det var litt antiklimaks. Jeg «bæder» så sjukt på min egen kjøring. Det var problemet der.  

All streeten er fra Norge? Var det viktig for deg - eller bare ble det sånn?
Greia er at det er en lavbudsjettsfilm. På Japan-turen slo jeg meg litt, så det ble liksom ikke så stor del av filmen. Jeg er stoka på japanklippene, men Japan er et  vanskelig sted å filme. Vi hadde ikke budsjett til å stikke på andre turer etter det. Da var det flaks at det var så bra vinter i Oslo. Det er mange spots man ikke har sett før…
Det har gått mange timer til med å researche – mange påfyll på Statoil-koppen. Vi hadde jo en vinter som var ut av kartet bra. Kunne kjøre mange spots der du trenger mye snø. Hvert år føler jeg vi finner nye spots, men er redd de ikke lever opp til filmene de skal være med i. I år satt vi vår vegen standard og kunne kjøre spots som er morsomme også; Alt fra picknickbord til vegger. Jeg har ikke så mye preferanser, så lenge det ikke er en downrail og du må prøve vanskelige triks. Å gjøre sitt eget prosjekt åpnet muligheten til å kjøre den type spots. 

Er dette noe du ser for deg å fortsette med?
Nå har jeg og Martin – og alle som er med – gjort en film. Jeg vil ikke gått ut og jobba et år til sånn for å lage noe innen samme rammer, bare for å lage en toer. Jeg har mange ideer til mindre og kortere greier. For nå blir det nok den eneste filmen. 

Men nå har du YouTube - blir det Alek-Life?
Nei, det blir ikke noe i den duren, men ser for meg å bruke YouTube. Det er greit å ha kontroll over sin egen film. Det kan fort hende det kommer mer snowboard-ting der. Det er en fin måte å spre det litt fra instagram, og dra det ut av en kanal som har så kort attention-span. Men det blir nok ikke daglige oppdateringer fra meg.Si noen ord om Håkon Eilertsen da…
Da jeg begynte planlegge så var det litt sånn at jeg ville ha med Len, Perry og Ståle og sånne, men de er vanskelige å huke tak i. Jeg vet ikke hvordan reach filmen kommer til å få, men jeg håper det kan være et vindu hvor han kan vise seg frem. Jeg kjenner han fra Kirkerudbakken, han er jo en av de yngre som velger en annen retning og kjører mer street. Det er alltid bra å ha med noen unge og ferske som blir en inspirasjon fra oss gamlingene. Det er også kult at det har gått så lang tid at jeg kan hjelpe en yngre litt på veien, som de eldre gjorde for meg da jeg slo gjennom. 

Hva er planene for vinteren?
De er litt usikre, det har ligget mye i hodet med den filmen her den siste måneden, har ikke sett så mye fremover. Har ikke planlagt så detaljert. Første planen er å være en del hjemme og kjøre så mye snowboard som mulig. Få stoken igjen. Jeg har savnet litt å bare kjøre litt for gøy og lære nye triks. Lære seg triks som man får lyst til å stikke å filme. 

Ellers noe du har på hjertet?
Jeg håper folk liker filmen og at den på en eller annen måte bidrar til inspirasjon til å kjøre snowboard. Det har på en måte vært målet vårt. Så vil jeg si takk til alle som har bidratt og støttet prosjektet underveis – og nå. Det er et lite prosjekt, lavbudsjett snowboardfilm, så all støtte og ting vi har fått betyr utrolig mye. 

 

Hør mer om Aleksander Østreng i Heisprat-podcasten.