NyheterSølv i går - gull i dag. Marcus Kleveland leverte til de grader i X Games. Foto: Matt Pain / Process Films

Sølv i går - gull i dag. Marcus Kleveland leverte til de grader i X Games. Foto: Matt Pain / Process Films

Slopestyle-gull til Kleveland!

Skrevet av Peter Gløersen, 27. Jan, 2018

Skadet i går. Vekket av dopingkontrollører i natt. Trøtt og skadet stilte Marcus Kleveland til start – og tok gull. 

– Det var så digg, jeg er så glad nå. Jeg fikk gjort de triksene jeg kom hit for å gjøre, sier Marcus Kleveland.  

I går falt han hardt og skadet rompa under finalen i big air, der han tok sølv. Etter en lang kveld fikk han omsider sove ved midnatt. Så ble han vekket av dopingkontrollører klokken fem. 
– Etter det fikk jeg ikke sove. Så jeg har vært våken siden det. Jeg var veldig sliten på start, sier Kleveland. 

Han tok gull etter å ha gjort et run som blant annet bestod av switch backside 1080, cab 1620 og backside trippelcork 1440. Dommerne premierte han med 93 poeng for runet som også bestod av et   railtriks med flip som Kleveland har fått mye oppmerksomhet for. Dette trikset viste hovedkonkurrent Mark McMorris også frem senere i finalen.
– Haha, ja han har lært seg det han og, men alle kan selvfølgelig gjøre hva de vil av triks.

Kleveland fikk det imidlertid ikke til å stemme på trening før konkurransen.
– Han kjørte bare tre runs før han måtte gi opp fordi han hadde vondt. Han var langt nede. Etter han falt i første run i finalen kom han opp til toppen og sa han skulle «ta dette». Og så landet han og vant. Det er en helt rå prestasjon med den inngangen til konkurransen, sier landslagssjef Per Iver Grimsrud. 

Grimsrud ser at 18-åringen stadig utvikler seg.
– Han forsvarer gullet i slopestyle selv om det er press og forventninger. Han holder hodet kaldt og leverer når det gjelder. Han klarer å gjøre det samme i X Games som når han leker seg hjemme på Dombås, sier Grismrud. 

Nå må stortalentet leve med favorittstempelet inn mot OL i Pyeongchang. Der kommer han til å få tøff konkurranse fra blant andre Mark McMorris.
– Nå går turen til OL, og det blir artig å se hvordan det blir. 
Mark McMorris kommer til å være revansjesugen. Han er ikke så vant til å bli slått?
Haha, det kommer han nok til å være, ja. Det var intenst å sitte å se på han kjøre siste runnet. Han lander alltid – uansett, så jeg var ganske letta da han falt på sistehoppet. Hvis han hadde landet måtte jeg ha gjort noe enda bedre. 

Mellom runsene i den nervepirrende finalen virket Kleveland imidlertid ikke særlig stresset.
– Han satt på toppen her og snapchattet med kompisene hjemme på Dombås. Det tror jeg nok ikke så mange andre idrettsutøvere holder på med, men han er glad i sosiale medier og det er nok hans måte å koble av. Og det ser jo ut til å fungere bra for han, sier Per Iver Grimsrud. 

Silje Norendal kjørte finale i big air tidligere på dagen. Hun landet to av sine triks, som vil være verdifulle i OL, men fikk de ikke til å sitte helt perfekt. Dermed ble det til slutt fjerdeplass på kongsbergjenta.