NyheterFoto: Snowboardforbundet

Foto: Snowboardforbundet

SNOWBOARD AWARDS 2011: Snowboard-Norge hedret sine helter

Skrevet av Marianne Hauknes, 30. Okt, 2011

NASJONAL JAZZSCENE: Nasjonal Jazzscene var fylt med representanter fra hele snowboard-Norge under årets Snowboard Awards. Snowboardmiljøet i Hønefoss dro hjem med brorparten av prisene, og Torstein Horgmo ble nok en gang kåret til Årets Mannlige Kjører.

Lørdag kveld var hele snowboard-Norge samlet til feiring av sine helter. Det ble delt ut hele 10 priser til bidragsytere, utøvere, ildsjeler, klubber og andre som har stått på og engasjert seg for snowboardsporten i Norge. Her får du oversikt over alle vinnere og juryenes begrunnelser.

Hat trick til snowboardmiljøet i Hønefoss
Snowboardmiljøet i Hønefoss har de siste årene markert seg med høy aktivitet og godt tilbud, både i Hønefoss Brettklubb og i Ringkollen. Dermed tok de velfortjent med seg hele tre priser med hjem. Både prisen for Årets Klubb, Årets Anlegg og Årets Ildsjel gikk til snowboardmiljøet i Hønefoss, og det var en veldig overrasket og glad Christopher Øren som tok med seg både Årets Klubb og Årets Ildsjel. – Jeg vet ikke helt hva jeg skal føle nå, sa en overveldet prisvinner.

Årets kjørere takket mamma
Torstein Horgmo fra Trondheim tok nok en gang med seg prisen for Årets Mannlige Kjører. Torstein har nok en gang hatt en sesong hvor han har kjørt fletta av konkurrentene sine, samtidig som han har underholdt både på musikk og videoblogg-fronten. Silje Norendal fra Kongsberg ble Årets Kvinnelige Kjører etter en sesong hvor hun virkelig har markert seg internasjonalt, og vært med på å pushe kvinnelig snowboardkjøring til et enda høyere nivå.
Både Torstein og Silje valgte å trekke frem sine mødre i takketalen, og at en hyllest fra det norske snowboardmiljøet betyr svært mye.

Torgeir Berre ble Årets Standout – takket kjæresten
Torgeir Berre fra Elverum ble hardt skadet under innspilling av snowboardfilm på New Zealand ifjor. Et samlet snowboardmiljø sto bak Berre under mottoet “I ride for Berre”, og en overrasket Berre mottok lørdag prisen for Årets Standout etter et år med knallhard rehabilitering. – Jeg må virkelig få takke kjæresten min, familien og gode venner. Støtten fra snowboardmiljøet har også betydd utrolig mye, og jeg må bare si at dette var veldig overraskende og hyggelig - tusen takk, sier Berre.

Totalt er det 10 priser som ble delt ut under gårsdagens Snowboard Awards. 
Årets mannlig kjører
Årets kvinnelig kjører
Årets gjennombrudd
Årets snowboardklubb
Årets film
Årets bilde
Årets ildsjel
Årets filmpart 
Årets standout
Årets snowboardanlegg

Alle prisene med juryens begrunnelser:

ÅRETS KLUBB: 
De nominerte var:
1. Hønefoss Brettklubb. 
2. Lillehammer Brettklubb
3. Normal SK
4. Oslo Sidelengs

Jurybegrunnelse: 
Denne klubben har bemerket seg helt unikt de siste årene. Fra å arrangere lokale events, har de gått stegene og arrangerer nå Norgescuper på høyeste nivå. Ryktene sier at Norgescupen som var her i fjor, faktisk var den beste hele sesongen. Med et engasjert styre, som er en god blanding av unge og gamle, er de ett eksempel til etterfølgelse for hvordan man skal drive en klubb. At ungdommene viser at de stiller på dugnad, både med spader i bakken og med det administrative i klubben viser også det unike med snowboard som en ung idrett. Klubben har også hatt en skikkelig boost de siste årene i forhold til medlemsverving, og har ett fullverdig tilbud både på snø, samtidig som de satser på skate på sommeren.


Årets klubb er Hønefoss Brettklubb.

- Vi er sykt stoka, det er så mange ildsjeler som har bidratt, det er så mange vi vil takke for dette. Særlig må vi trekke fram Tom Kagge. Vi vil gjerne takke RIngkollen Alpin, de har betydd veldig mye for klubben. Det er vannskelig å finne noe bra å si for vi er så stoka på dette, sier Christopher Øren i Hønefoss Brettklubb.


ÅRETS KJØRER- KVINNE:
De nominerte:
1. Kjersti Buaas
2. Silje Norendal
3. Dina Treland
4. Hilde Kathrine Engeli

Jurybegrunnelse:
Vinneren i denne kategorien er en person som er blitt en fremtredende kjører både nasjonalt og internasjonalt – og det kommer hun også til å være i mange år fremover! Hun gutser på og holder en stødig og stilfull kjøring. Dette er ei jente som i fjor ikke var eldre enn 17 år, men hun har allerede vært med å pushet jenteutviklingen til et nytt nivå. Årets kvinnelige kjører vant i fjor: sølv i X Games Europa, 3pl. i US Open, NM-seier i BigAir, snowboardercross og halfpipe. Hun er tidligere vinner av Årets Rookie og det er ikke til noen overraskelse at hun i kveld går herfra med tittelen årets kjører. Ta vel i mot rodeo jenta fra Kongsberg Snowboardklubb… 

Vinner: SILJE NORENDAL

- Jeg er kjempeglad! Jeg har hatt en god sesong, og det er utrolig hyggelig å få denne utmerkelsen fra det norske snowboardmiljøet. Det betyr mye! Nå satser jeg videre mot Snowboard-VM på norsk jord i februar, sier Silje Norendal.

ÅRETS KJØRER- MANN
De nominerte:
1. Torstein Horgmo 
2. Ståle Sandbech
3. Ulrik Badertscher 
4. Tore Holvik

Jurybegrunnelse: 
Vinneren har vist seg verdig til tittelen ved å utmerke seg som en av verdens beste allround kjørere, fra teknisk railkjøring i byen til store hopp i pudder. Han har befestet sin posisjon som verdens beste freestylekjører med topplasseringer i store internasjonale konkurranser: 1pl. X Games Big Air, to ganger 1.pl. og en 3pl. i Dew Tour, og ikke minst 1pl. Dew Tour sammenlagt. Samtidig leverer han knallsterke videoparts, videoblogger og fete beats på fritiden så kan man ikke annet enn å si at årets kjører er vår kjære triple cork.... 


Vinner: TORSTEIN HORGMO

- Dette veldig kjempehyggelig. Det har vært en bra sesong, og da er det ekstra koselig å få denne utmerkelsen fra det norske snowboardmiljøet. Jeg synes det er like utrolig hyggelig å være på Snowboard Awards hvert år, og se at miljøet støtter opp, sier Torstein Horgmo.

ÅRETS GJENNOMBRUDD
De nominerte:
1. Marte Søderlund
2. Silje Nordendal
3. Emil Andre Ulsletten
4. Fredrik D. Perry. 
5. Øivind Fykse Engelschiøn
6. Torgeir Bergrem 
7. Ole Hagen

I år ble de nominerte slått sammen til en kategori. Men for fagjuryen og avstemningen på tacky var det to nominerte som lå svært jevnt. Juryen har derfor avgjort å kåre to vinnere; en jente og en gutt.
Første vinner av årets gjennombrudd er ei jente som gjorde seg bemerket for mange sist vinter, blant annet med tøffe backside og frontside treer, fresh stil og en sinsykt god innstilling. Hun dominerte norgescupen og har gjort seg fortjent til plass på rekruttlandslaget. Hun kjører for lillehammer brettklubb og vi er alle sikker på at denne jenta vil rocke snowboard Norge framover. Hvis dere ikke vet hvem det er enda…


Vinner er: MARTE SØDERLUND

- Kjempegøy, og uventet med den listen av kjørere. Jeg trodde Emil skulle vinne men ble veldig glad over å se at det var en jente og en gutt. Nå fremover skal jeg fokusere på å kjøre mest mulig konkurranser. Målet er jo å kvalifisere seg til Snowboard-VM i Oslo i februar. Det er det store målet for sesongen som kommer, sier Marte Søderlund i en kommentar.

Årets gjennombrudd gutt er nominert for andre år på rad etter standhaftig ripping i diverse internasjonale konkurranser. Han ble kongen av WSF Junior- VM World Rookie i Slopestyle og han har imponert oss alle med sin part i Nitro Roadwarriors ”feels like home”. Han er til dags dato den eneste norske som har kvallet seg til VM i februar. Med sin stabile og stilfulle kjøring får han det til å se ut som en piece of cake. Han er fra Dombås han, er en råner og han kjører en Opel Omega. Vinneren er selvfølgelig…. 


Vinner 2: EMIL ANDRE ULSLETTEN

ÅRETS FILMPART
Juryens nominerte:
1. Andreas Y. Wiig- Forum
2. Ståle Sandbech, Rome
3. Fredrik Evensen, Isenseven
4. Ulrik Badertscher, A shot in the dark

Begrunnelse: 
Nå skjønner man hvorfor det har vært litt "stille" rundt denne kjøreren det siste året: han har nemlig vært opptatt i backcountryen med å lande alle tricksene i verden, inkludert et par som verden aldri (!) før har sett. Heldigvis for oss er det hele foreviget i form av årets råeste videopart. Denne godbiten blir presentert i klassisk snowboardsekvens-format med profosjonell filming uten for mye overprodusert tull som vi stadig vekk ser mer av, . Og sist men ikke minst - en låt som passer perfekt til kjøringen og som setter prikken over ien! Vinneren av årets filmpart er...


Vinner: ANDREAS Y. WIIG- FORUM FILMEN


- Det er jo første gang at jeg har hatt anledning til å være med på Snowboard Award, så da var det hyggelig at jeg vant en pris. Det ligger mye hardt arbeid bak en filmpart. Og det man ser er jo en veldig kort og tettpakket versjon av alt det arbeidet som ligger bak. Så det føles godt å sitte igjen med prisen, sier Andreas Ygre Wiig.

ÅRETS BILDE:
De nominerte:
1. Daniel Mikkelsen
2. Daniel Tengs
3. Olav Stubberud
4. Clas Kristiansen
Juryens begrunnelse:

Vinner: Fotograf: OLAV STUBBERUD med bilde av Fredrik Perry

- Det er mange gode fotografer og kjører i Norge, så jeg setter virkelig pris på denne prisen. Snowboard Awards er den viktigeste markeringen i Norge på at man har gjort noe bra, så jeg er veldig glad. Jeg var litt usikker på hva jeg skulle sende inn i år, men jeg følte at det bildet jeg sendte inn var et av mine bedre øyeblikk. Og det gikk jo bra, så jeg er veldig glad,sier Olav Stubberud.

ÅRETS FILM
Jurybegrunnelse:
Årets film har de to siste årene kommet med det vi kan kalle noen av verdens beste teasere. Teaserne skapte sky høye forventninger i form av psycho bra snowboardkjøring, gjennomført kameraføring og musikk. Filmregissøren har med denne filmen vist verden hva Norge kan by på: insane snowboardkjøring, flott natur og terreng. Filmen er proft gjennomført fra a til å,. Det er kvalitet i alle ledd både filmatisk og musikalsk. Årets film er et toårs prosjekt som virkelig viser Norges mest progressive kjørere. Ja dette er en Norges reklame på alle fronter. Vinneren er


Vinner: A SHOT IN THE DARK – trailer: http://vimeo.com/16714693(spilleminutter: 0:50-01:48) 

- Its an honor, I would especially like to thank the whole crew, Berre, all the guys. Its not a job, its a lifestyle and I love it. The best memory of the filming is not one but the whole thing. Its just the whole experience, getting to do what you love with your friends the whole crew, the riders, sier Matt Pain, filmskaperen bak A Shot in the Dark.

ÅRETS ANLEGG
De nominerte:
1. Tryvann
2. Hafjell
3. Ringkollen
4. Vierli 

Jurybegrunnelse:
Dette anlegget har gjort sinnsykt mye med sinnsykt lite. Anlegget er et eksempel på hvordan små anlegg rundt omkring i Norge kan gjøre det - og BØR gjøre det. De satser på ungdommen og lar de komme med innspill om hvordan anlegget skal drifte parken, noe denne prisen fokuserer mye rundt. Anlegget har endret prepperutiner etter hva kjørerne ønsker og har vist STOR guts til å satse på parken. Selv om det er et knøttlite anlegg med heis på 200 meter har de hopp for alle - fra nybegynnere til erfarne. Det er unikt at et så lite anlegg har satset så hardt på park.

Vinner: RINGKOLLEN

- Når vi ser de ressursene de andre nominerte har i forhold til de vi har, så er jeg litt stolt. Vi har tatt et bevisst valg om å satse på snowboard og park ettersom vi er så små. Vi utvidet i fjor, og ser for oss å utvide enda litt mer i år, så vi håper på å bli bedre og bedre, skritt for skritt, sier Martin Brodal i Ringkollen Alpinanlegg.

ÅRETS STANDOUT-TORGEIR BERRE
Juryens begrunnelse:
Årets standout går til en person som har vært en kjører man alltid har lagt merke til. Han har en særegen, original og rå snowboardstil. Hans kjøring reflekterer hans leken og morsomme personlighet. Dette har vært en av Norges mest kreative kjørere som har holdt de core snowboard verdiene ved like, ja det er bare å se filmpartene hans der han som oftest er å se med et glis fra øret til øret! Under innspillingen til ”A shot in the dark” ble han i fjor utsatt for noe alle snowboardkjørere frykter. Hans liv ble snudd på hode og det var klart at det lå en lang rehab i vente. Likevel har han klart å holde hode kaldt med en insane viljestyrke og en mentalitet vi alle kan se opp til. Han er her med oss i dag og fortsatt smiler fra øret til øret. Kjære Torgeir Berre denne prisen går til deg for alle disse årene med bemerkeverdige snowboardprestasjoner og for din evne til å takle motgang. Du er en inspirasjon for oss alle.

Torgeir Berre sitter for tiden i rullestol etter en ulykke under innspilling av snowboardfilm på New Zealand.
- Jeg ble helt satt ut, jeg skulle egentlig på en annen fest, også sa kameratene mine at vi bare skulle innom her. Så jeg skjønte ingenting. Jeg glemte å takk kjæresten og familien på scenen, så jeg må få takke de for alt de har gjort. Jeg har følt en enorm støtte fra snowboardmiljøet, selv om livet er litt annerledes nå. Jeg fikk meg for øvrig sitski i forigårs, så nå skal jeg i bakken igjen, sier Årets Standout, Torgeir Berre.

ÅRETS ILDSJEL

Jurybegrunnelse:
Snowboardmiljøet i Norge består av en haug med ildsjeler, noen unge og noen litt eldre. Årets ildsjel er ikke gamle karen, men han har erfaring fra snowboardarbeid på grasrotplan på et nivå til en nittiåring! Juryen ønsker for først og fremst å trekke frem det arbeidet årets ildsjel gjør lokalt i klubben sin, men heldigvis for alle oss andre, sprer han også kjærlighet på arrangementer rundt om i landet. Årets Ildsjel er snekker; er det kanskje derfor han har klart, sammen med en fantastisk gjeng, å bygge et så sterkt snowboardmiljø i Hønefoss? Sist i seng, først oppe om morgenen og alltid i godt humør; hvordan stave Ildsjel? Ø-r-e-n; årets Ildsjel er Christoper Øren!

Vinner: CHRISTOPHER ØREN

- Dette er veldig uventet. Jeg vet ikke helt hva jeg skal føle nå. Dette er andre prisen idag, den første prisen kom jo brått på, også kom en til, og jeg er like sjokkert enda. Jeg føler meg veldig beæret over å få denne prisen, jeg er i et veldig fint selskap. Jeg vil takke de som startet klubben, Ringkollen Alpin og Snowboardforbundet. Dette var gøy, sier Christopher Øren fra Hønefoss, Årets Ildsjel.

Snowboard Awards 2011 var historiens sjette prisutdeling for snowboard i Norge. Snowboard Awards er en heidundrende markering av de kjørerne og ressurspersonene som har utmerket seg i løpet av året som har gått. Det er også en stor hyllest til miljøet og kulturen.

For informasjon om Snowboard Awards 2011 kontakt:
Prosjektleder: Lisa Mari Watson, lisa@snowboardforbundet.no, tlf: 92403494
Presseansvarlig: Trude Mork Alnæs, trude@snowboardforbundet.no, tlf: 95822877
evt Marianne Hauknes, Marianne@snowboardforbundet.no, tlf: 91600638